Lluitem contra l’assetjament laboral

Per a què serveix el Protocol d’Assetjament si la resolució del Departament contradiu la proposta de la Comissió d’Investigació?

Accedeix al document en pdf

En l’actual Protocol d’Assetjament quan es produeix una denúncia, Funció Pública  constitueix una comissió d’investigació per determinar si hi ha indicis o no d’assetjament laboral. 
Aquesta Comissió està formada per professionals tècnics en psicosociologia i ergonomia aplicada de diferents Departaments  , que garanteix l’objectivitat de les decisions a partir de la seva composició i independència.
Des de l’entrada en vigor d’aquest protocol (gener del 2015), són molts pocs els casos en què la Comissió d’Investigació ha trobat indicis d’assetjament laboral. Però en els que sí se n’han trobat, el Departament d’Ensenyament ha resolt obrir una informació reservada per després arxivar el cas.
Contra aquesta resolució, els delegats i delegades de prevenció de CCOO, l’hem denunciat al Comitè de Seguretat i Salut del territori corresponent, a la Comissió Paritària del Departament d’Ensenyament i a la Comissió de Seguiment del Protocol d’Assetjament.
CCOO considerem que la persona assetjada està indefensa i desprotegida, entre d’altres motius, perquè no pot presentar cap recurs contra aquesta resolució. A més, pateix una doble victimització: els danys produïts per l’assetjament i un possible canvi de centre de treball. D’altra banda, la persona assetjadora no té cap mena de penalització. Davant d’aquestes circumstàncies, tot el personal treballador d’aquest centre està exposat als riscos psicosocials derivats de les deficiències d’aquesta organització del treball, que és l’origen del problema i on el Departament d’Ensenyament no intervé.
A CCOO, defensem la salut dels treballadors i treballadores de l’Administració Pública intervenint en la revisió de l’actual Protocol d’Assetjament i denunciant aquests casos on correspongui. Ja en el seu dia, CCOO vam ser l’únic sindicat que no vam signar aquest Protocol, ja que prevèiem aquestes problemàtiques que impedeixen la participació dels representants dels treballadors i treballadores en les investigacions i en les resolucions.