Amiant als centres educatius. L’enemic invisible

L’amiant o asbest és un mineral de gran durabilitat i reduït cost, format per fibres naturals amb diferent composició química.
En l’àmbit educatiu, l’exposició a aquest mineral pot afectar totes les persones que presten els seus serveis en els centres educatius i també l’alumnat usuari dels propis centres. Hi ha evidència de què, a causa de la neteja de les robes de treball impregnades de pols d’amiant, també hi ha familiars afectats.

La friabilitat (capacitat per desfer-se en fibres cada cop més petites) fa que aquest material arribi a ser respirable, penetrant en el nostre organisme. Molts anys després d’haver-se produït l’exposició, apareixen diferents patologies, principalment en l’aparell respiratori.
L’amiant és una substància confirmada per l’Organització Mundial de la Salut com a carcinògena del primer grup en humans, és a dir que pot produir càncer amb independència de la quantitat a la què s’està exposat. L’OMS afirma que es produeixen 107.000 morts  l ‘any per malalties derivades de l’amiant.
Tota manipulació de l’amiant es converteix en risc potencial de càncer al passar fibres respirables que són imperceptibles en l’aire.
Tota manipulació de l’amiant es converteix en risc potencial de càncer al passar fibres respirables que són imperceptibles en l’aire.
Formalment les malalties professionals associades a l’amiant segueixen provocant dolències i morts que gairebé mai s’enregistren i que acaben denunciant-se als jutjats.
Fa alguns mesos, diversos mitjans de comunicació a Euskadi van informar de la localització d’amiant en la composició de les pissarres de les aules de quatre col·legis de Vitòria.
Aquesta notícia va ser confirmada per l’administració corresponent, que va prendre vàries iniciatives que reproduïm pel seu interès:
  1. Elaborar i difondre un document amb instruccions sobre manteniment de pissarres.
  2. Elaborar un registre-inventari de les pissarres que poguessin ser susceptibles de contenir aquest tipus de material.
  3. Retirar, amb caràcter immediat, aquelles pissarres que poguessin estar deteriorades o manipulades.
Els minerals d’amiant tenen fibres llargues i resistents que es poden separar i són suficientment flexibles como per ser entrellaçades i també resisteixen altes temperatures.
A causa d’aquestes característiques, s’ha fet servir per una gran varietat de productes manufacturats, més de 3.000, principalment en materials de construcció, productes de fricció, matèries tèxtils termoresistents, envasos, paquets i revestiments.
Què puc fer si estic exposat a l’amiant?
  • Sol·licitar a l’empresa informació de les mesures preventives.
  • Sol·licitar formació preventiva sobre la manera d’actuar si tinc o he tingut contacte amb amiant.
  • Acomplir les mesures de seguretat.
  • Acudir als reconeixements mèdics i sol·licitar que s’apliqui el protocol adequat per la vigilància de la salut.
Què he de fer si anteriorment he estat exposat a l’amiant?
  • Si ja no estic en actiu o treballo en una altra empresa en la què va haver-hi contaminació per amiant: Acudir al metge d’Atenció Primària per tal de derivar al Servei Territorial de Sanitat.
  • Acudir als reconeixements mèdics post-ocupacionals del Servei Territorial de Sanitat de la meva província.
  • Informar-me en les Assessories de Salut Laboral de CCOO de cada província

Llegeix i descarrega aquí tota la informació (pdf)