Espai de diàleg i negociació: acostem posicions, però sense compromisos clars

Companyes i companys, 
El passat divendres 18 de novembre va tenir lloc una reunió de l’Espai de Diàleg i Negociació, que reuneix als sindicats majoritaris a les universitats públiques catalanes i a la Secretaria d’Universitats i Recerca. 
Us fem un breu resum de la sessió:
1.- Personal d’administració i serveis (PAS) 
La SUR ens explica que volen autoritzar una taxa de reposició del 100%  i que això és el màxim que permet la llei estatal. 
CCOO vam continuar insistint en que no hi hauria d’haver cap taxa de reposició perquè cada universitat, fent ús de la seva autonomia universitària, hauria de poder decidir el nombre de places que necessita. La SUR acaba reconeixent que tenim raó i ens demana ajuda per aconseguir que els parlamentaris modifiquin la normativa.
Manifestem que, per CCOO, és prioritari elaborar un pla de xoc contra la precarietat, que és necessari, a més, per donar compliment a la moció aprovada en aquest sentit pel Parlament de Catalunya. La SUR reconeix que es podrien estabilitzar els temporals que estan sobre places estructurals sense descomptar taxa de reposició, ja que no representaria increment pressupostari, però al·lega que el govern de l’Estat no ho permetria. Tots els assistents valorem positivament que la situació de minoria parlamentaria del nou govern de Rajoy obri possibilitats en aquest sentit. 
Pel que fa als drets perduts per les retallades dels governs central i català, expliquem la necessitat de comptar amb un àmbit propi de negociació amb plenes competències per no dependre de la Mesa general de funció pública, on la majoria de vegades no es poden atendre les peculiaritats de les universitats.  Reclamem el retorn de tot el que ens han tret els últims anys (jornada laboral, matricula gratuïta, Fons d’Acció Social, retribució del 100% en les baixes, etc) i que amb caràcter immediat es reuneixi l’actual Mesa d’Universitats per elaborar un pla de xoc en aquest sentit. La SUR no es compromet a res i ens parla de la necessitat d’un Pacte Nacional per la Universitat ad calendas graecas. 
En relació a les sentencies del Tribunal de justícia de la Unió europea sobre els drets del personal temporal i interí, la SUR ho remet tot al Govern central adduint falta de competències.

2.- Personal docent i investigador (PDI)
La SUR reconeix l’impacte que ha tingut la nostra campanya sobre la revisió del programa Serra Hunter i ja dóna per descomptat que no és prorrogarà fins al 2030 com volien, sinó fins al 2020. Justifiquen aquesta prorroga com una qüestió de reserva pressupostària i expliquen que estan disposats a negociar el contingut del programa. Acordem fer-ho en un termini que no s’allargui més enllà de la tramitació dels Pressupostos (febrer- marc del 2017).
Els Pressupostos de la Generalitat  inclouran la taxa de reposició del 100%,  també pel PDI,  i es contemplarà un sistema de promoció interna, tant pel PDI laboral (lector, agregat, catedràtic laboral) com funcionari (titular d’universitat, catedràtic d’universitat) .
3.- Pressupost 2017 per les universitats 
En aquests moments la SUR només es compromet a tres qüestions: es consolidaran en els pressupostos els 30 milions d’euros que la Generalitat afegia al finançament de les universitats al llarg de l’any mitjançant una modificació pressupostària; s’inclouran els diners per fer efectiu el percentatge de devolució de la paga extra del 2012 previst per l’any vinent; i s’incrementaran els salaris en un 1%. No es va voler pronunciar sobre l’increment del finançament universitari ni sobre la disminució dels preus de les matricules malgrat que, com els hi vam recordar, els dos temes estan recollits en una moció aprovada al Parlament de Catalunya.
4.- Torn obert
CCOO van posar damunt la taula la necessitat d’abordar el tema de la renovació del PDI i que per fer-ho cal reprendre el pla de jubilació. L’actual situació està comportant una gran precarització del PDI i això afectarà a la qualitat de les universitats públiques. La SUR, un altre cop es refugia en les limitacions de la taxa de reposició i  les cotilles legals ‘estatals’. 
En conclusió, sembla que el nou equip de la Secretaria d’Universitats i Recerca ha vingut amb un tarannà més obert i són més sensibles a la hecatombe que han suposats quatre anys de retallades a les universitats publiques, però encara estem lluny de veure una decisió política clara per revertir-les. Compartim la voluntat d’aprofitar les febleses del nou govern de l’Estat, però a CCOO estem convençuts de que és possible i necessari redreçar el rumb des del govern de la Generalitat. Des de CCOO continuarem treballant com ho hem fet sempre, amb propostes, mobilitzacions i voluntat d’entesa sempre que sigui en benefici de la universitat pública i de les seves treballadores i treballadors. 
CCOO Universitats