Els preus universitaris a Catalunya entre els més cars d’Europa

La Federación de Enseñanza de CCOO acaba de presentar un estudi referent a l’evolució dels preus públics al sistema universitari espanyol entre 2011 i 2016 on es fa més que evident la sobrecàrrega econòmica que pateixen els i les estudiants universitaris al nostre país. 
L’Estat Espanyol és dels més cars en preus, tant dels Graus, només superat per Irlanda, Letònia, Lituània i Regne Unit, com dels Màsters. 
Igualment, Espanya és el tretzè país pel que fa al nombre d’estudiants que han de satisfer l’import íntegre de la matrícula.
En l’apartat de l’import de les beques, l’Estat està en el lloc 23è (d’un total de 37 països) pel que fa a l’import mitjà de la quantitat de l’ajut. Aquesta quantitat s’ha anat reduint dràsticament des del curs 2011-2012. Només un 29% d’estudiants espanyols en els sistemes públic i privats han pogut tenir accés a algun tipus de beca.
L’informa també recull com són els i les estudiants de Catalunya qui han patit els majors increments pel que fa a les diferents Comunitats Autònomes de l’Estat Espanyol.
Recordem que Catalunya l’any 2012 va tenir els màxim increment previstos per la llei, amb una pujada dels preus de les matrícules un 66,67%, i va liderar junt amb Madrid el cost dels estudis universitaris. En el curs actual la Comunitat de Madrid va rebaixar els preus de les matricules, amb la qual cosa Catalunya es queda com a líder d’aquest rànquing.
Així, segons fons del Ministeri el preu mig dels crèdits de Graus a Catalunya és de 33,52 €, el que fa que cada curs acadèmic tingui un cost mitjà de 2.011 €, mentre que a Galicia el preu del crèdit es situa en 11,89 €, per tant el cost mitjà d’un curs acadèmic és de 713 €, una diferència del 282%!. 
Tanmateix si ens fixem en el cost màxim, ens trobem que el diferencial entre Catalunya i Andalusia puja fins al 313%.
En el cas dels Màsters igualment Catalunya té els preus més alts, amb un import mig de 65,87 €, i un total per curs de 3.952 €, mentre que a Galícia se situa en 26,49 € el crèdit i 1.589 € el curs, la qual cosa suposa un diferencial de 249%
Davant d’aquest escenari, CCOO demana:
• Derogar el RDL 14/2012 i establir un nou model que redueixi les desigualtats entre els estudiant de les diferents comunitats autònomes.
• Reduir el preu de les matrícules universitàries fins a arribar a assolir la gratuïtat als pròxims anys.
• Igualar els preus dels Màsters i dels Graus. 
CCOO Universitats