CCOO recorrerà el RD de les revàlides d’ESO i Batxillerat.

CCOO recorrerà el Reial Decret de les Revàlides d’ESO i Batxillerat perquè considera que el Govern central dicta la norma sense legitimitat jurídica ni política.

El Partit Popular (PP) va concórrer a les eleccions generals amb una proposta de Pacte Educatiu però segueix governant en funcions, unilateralment i sense legitimitat política ni jurídica per fer-ho, sense pactar amb ningú i incomplint les seves promeses electorals des del primer moment i publicant-ho en ple estiu, comptant amb el “silenci informatiu”. Però a nosaltres no ens callaran pas!
El Reial Decret 310/2016, de 29 de juliol (https://www.boe.es/boe/dias/2016/07/30/pdfs/BOE-A-2016-7337.pdf), pel qual es regulen les avaluacions finals d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i de Batxillerat, desenvolupa unes proves llargues, costoses, injustes i completament inútils per a l’educació que necessiten els/les nostres joves. Aquestes proves han estat el motor d’una gran oposició a la política educativa del PP. El Govern central no té el consens de les comunitats autònomes (amb invasió de les seves competències plenes en educació), ni de la comunitat educativa, ni del parlament espanyol, que encara no ha constituït la seva Comissió d’Educació, Cultura i Esports, i a més a més s’atorga prerrogatives que no té un govern en funcions per legislar sobre preceptes bàsics, d’obligat acompliment per a totes les administracions.
El Govern de l’Estat incorre, amb aquesta norma, en grans injustícies:
  • L’alumnat subjecte a aquestes avaluacions externes homogènies no haurà cursat programes homogenis, ja que l’aplicació de la LOMCE ha estat caòtica. La llei més centralitzadora ha aconseguit l’aplicació amb més diferències de la història.
  • L’esforç de 4 anys (ESO) o de 2 (Batxillerat) per l’alumnat que hagi superat les matèries no haurà servit de res si suspenen la prova final.
  • No existeixen proves finals d’estat per a quasi cap estudi que habilitin per al treball. Medicina, enginyeria, mecànica, química… gairebé tots els títols s’obtenen sense cap examen en comú. Per què no el d’ESO i Batxillerat? Potser per limitar l’accés als estudis superiors?
  • L’alumnat es veurà sotmès a proves que duren quatre o cinc dies. A l’ESO, cada prova durarà una hora i s’aniran succeint amb descansos de 15 minuts. A Batxillerat, cada prova durarà 90 minuts amb descansos de 20 minuts.
  • Tot i que s’ha anunciat un acord amb les universitats, el Reial Decret manté la capacitat de cada universitat per mantenir proves pròpies i l’ús discrecional dels resultats de les revàlides per l’accés als diferents estudis. L’accés a la universitat, per primer cop en molts anys, no es farà en condicions d’igualtat.

Ni tan sols la llei pot oposar-se al sentit de la història. CCOO considera que el Govern central tornarà a fer el ridícul i que aquestes revàlides fracassaran com ha fracassat la caòtica revàlida de 6è de Primària o la Formació Professional Bàsica.

L’educació s’enfronta a dos grans reptes, la fractura social i la capacitat de les persones de desenvolupar-se i aprendre en un context de creació exponencial de coneixement i de dades. Les revàlides operen en contra de les dues coses.
La Federació d’Educació de CCOO recorrerà, doncs, aquest Reial Decret de les Revàlides d’ESO i Batxillerat, tot advertint de la possibilitat de noves mobilitzacions al setembre en defensa dels drets de l’alumnat.