Roda de premsa a Girona amb l’objectiu de reactivar el MUCE i fer front comú a favor de l’educació pública de qualitat

Dilluns 10 d’octubre el Marc Unitari de la Comunitat Educativa de Girona ha portat a terme una roda de premsa amb l’objectiu de reactivar aquest marc i fer un front comú a favor de l’educació pública de qualitat.

Manifest. Volem:

– Promoure un diàleg permanent perquè l’educació sigui prioritària i s’assoleixi la inversió educativa del 6% del PIB, a fi de revertir les retallades dels últims anys.

– Demanar a les administracions locals i autonòmica que planifiquin la demanda escolar de l’ESO a les comarques gironines. La nostra primera acció la fem avui. A través de la FAPC de Girona , presentem una moció a l’Ajuntament de la ciutat de Girona per la nova construcció d’un centre de secundària pel curs 2017-18.

– Demanar a la Consellera d’Ensenyament un posicionament clar, coherent i contundent contra la LOMCE, per aturar las eva aplicació a Catalunya i per la seva derogació.

– Demanar a la Consellera informació transparent, real i acurada sobre l’atorgament de les beques menjador, volem que es cobreixin les necessitats de totes les famílies.

– Posar fi a la segregació escolar.

Entitats signants: FAPAC, MRP, SEPC, CCOO Educació, USTEC-STES


Persones que han parlat a la Roda de premsa: FAPAC Gisela Vicenç, MRP Albert Quintana (no ha pogut venir), SEPC Ada Roca, USTEC Xavier Diez, CCOO Educació Anna López.

———————–

MOCIÓ QUE PRESENTA LA FAPAC PER A L’EDIFICACIÓ D’UN NOU INSTITUT DE SECUNDÀRIA A LA CIUTAT


EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La comunitat educativa de Girona, representada aquí per la FAPAC (Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya), els sindicats CCOO i USTEC i el sindicat d’estudiants SEPC, observem amb preocupació la situació dels instituts de secundària de la ciutat de Girona i la passivitat del Departament d’Ensenyament per fer-hi front.

Amb les dades a la mà, aquest curs acabat de començar hi ha 44 grups de 1er d’ESO, que corresponen a 1.306 alumnes, 2 grups i 45 alumnes més que el curs anterior. Pels dos grups nous d’aquest curs s’han hagut de crear dos “bonys”, un a l’IES Montilivi i l’altre al centre concertat La Salle. La previsió és que d’aquí a quatre anys els grups de 1er d’ESO seran 48, xifra que es mantindrà durant almenys 3 anys per després tornar gradualment als nivells actuals.

Sabent que pels alumnes d’incorporació tardana resten 14 places i que moltes aules ja assoleixen la ràtio màxima de 30 alumnes quan no la superen, és d’esperar que aquest curs s’incrementarà la massificació a les aules. Obervem com el que hauria de ser excepcional passa a ser la normalitat.

El curs 2014-2015 es va obrir un nou institut de dues línies, l’IES Ermessenda, que s’ubica provisionalment a l’edifici Cartanyà. A la precarietat d’unes instal·lacions provisionals fins no se sap quan, cal afegir-hi el cost del lloguer, xifrat en més de 85.000€ l’any. És un edifici que no pot acollir més línies i per tant no soluciona el problema ja ara i molt menys en els anys vinents. També, pel que fa a aquest centre i al seu futur, es normalitza el que hauria de ser excepcional.

Per tant, tenim una situació de precarietat i massificació als instituts de secundària a la ciutat, a la qual cal sumar-hi les deficiències a les instal·lacions d’alguns centres en edificis antics que no s’han renovat durant molts anys.

Així mateix, veiem com aquesta situació impossibilita els docents i els equips directius dels centres de fer front a la demanda creixent en la nostra societat de canvis en el model educatiu cap a un model innovador i inclusiu i, per descomptat cap a una escola pública de qualitat.

Tot i conèixer des de fa temps aquestes previsions d’augment de la necessitat de places, les administracions responsables han fet cas omís a les demandes de la comunitat educativa i han descuidat la recerca de solucions dignes i definitives. En aquest sentit denunciem la passivitat del Departament d’Ensenyament i la manca de reacció d’aquest Ajuntament per perpetuar solucions provisionals i precàries ometent la seva responsabilitat en la recerca d’un terreny per a ubicar-hi un nou institut d’educació secundària.

Per tot això, com a representants de la comunitat educativa de la ciutat, proposem al ple que adopti els següents acords:

– Que l’Ajuntament de Girona posi a disposició de la Generalitat de Catalunya un terreny per a poder construir-hi un nou Institut d’Educació Secundària i ho faci amb la màxima celeritat, en el termini màxim de dos mesos.

– Que l’Ajuntament de Girona demani formalment al Departament d’Ensenyament la construcció o habilitació d’un edifici per a un nou Institut d’Educació Secundària a Girona per al curs 2017-2018 com una qüestió de màxima prioritat.

– Que l’Ajuntament de Girona vetlli per una educació pública de qualitat a la nostra ciutat treballant amb la comunitat educativa per garantir solucions dignes a la problemàtica de massificació i a les deficiències en les instal·lacions als instituts de secundària de la ciutat.

– Traslladar els següents acords al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i al delegat territorial del mateix a Girona.

PREMSA

El Muce es reactiva a Girona “en defensa d’una educació pública”. Vilaweb

El Muce se reactiva en Girona “en defensa de una educación pública”. 20minutos

El Muce se reactiva en Girona “en defensa de una educación pública”. La Información

El Muce se reactiva en Girona “en defensa de una educación pública”. EuropaPress