L’educació continua sense ser una prioritat pel govern de Catalunya

L’educació continua sense ser una prioritat pel govern de Catalunya 

Pressupostos per l’educació al 2017

Accedeix al document en pdf

Des de la Federació d’Educació de CCOO venim denunciant, els darrers anys, que l’Educació no ha estat una prioritat pel Govern de la Generalitat de Catalunya. Les xifres són molt clares:

  • El pressupost destinat a Educació ha passat del 19’4% del pressupost total de la Generalitat del 2010, al 16’1% del 2016. 
  • El del Departament d’Ensenyament, el més gran de la inversió educativa, ha passat del 16’4% del pressupost total al 13’7%
  • En 5 anys, hem deixat d’invertir més de 4.700 milions d’euros en Educació respecte el 2010. 
  • Al 2010 vam invertir en educació un 3’0% del nostre PIB i al 2016 només un 2’4%. 
Uns diners que han passat a altres mans: deixant de recaptar-los o bé dedicant-los a altres interessos. Ha estat aquesta una opció del Govern; una decisió política que no deixem de denunciar com contrària als interessos de la classe treballadora, a la qual representem les CCOO.
Si analitzem el projecte de pressupostos presentats pel Govern al Parlament, observem un l’increment de la despesa educativa: gairebé 450 milions d’€ més en el total educatiu, dels quals 378’56 M€ pel Departament d’Ensenyament.

Tot i que es tracta d’un increment,l’hem de situar en el context general. Quedem lluny de recuperar-nos. Molt lluny. La despesa educativa, 5.684’1 M€, representarà un 16’7% del pressupost total de la Generalitat, i el pressupost del Departament d’Ensenyament un 14’2%. I respecte el PIB previst, la inversió en educació només continuarà representant un 2’4%. Per tant, podem continuar denunciant que l’educació no serà una prioritat pels grups que aprovin aquests pressupostos.

Però no és només la manca de prioritat el què denunciem. Denunciem la manca de voluntat negociadora del Departament d’Ensenyament per acordar, amb els representants legals dels treballadors i treballadores, les nostres condicions laborals. Des de la unitat sindical a la Mesa Sectorial del Professorat de l’Ensenyament Públic no Universitari, hem presentat una plataforma reivindicativa basada en la recuperació de drets. Uns drets que en la seva majoria es van aconseguir amb acords en solitari de CCOO, com la jornada lectiva de 18 hores a secundària i 23 a primària, la reducció horària dels majors de 55 anys, les substitucions des del primer dia i des de l’ú de setembre i el cobrament del mes de juliol pel personal substitut, per exemple.

El Departament ens ha confirmat la seva proposta d’incloure alguna d’aquestes mesures, que encara s’hauran d’aprovar durant el tràmit parlamentari. De moment es neguen a retornar a l’horari docent acordat amb CCOO el 2005. Segons el Departament, els 223 milions d’€ de la mesura els ho impedeix, argumentant la “interinitat” de l’actual Govern.
Des de CCOO no acceptem aquesta negativa, ni podem assumir les seves argumentacions. Aquesta mesura generaria un important creixement de l’ocupació, en la línia de l’expansió econòmica que ja no defensem en solitari, després del fracàs de les polítiques d’austeritat extrema que han defensat els governs europeus, espanyol i català. Serien uns 223 milions d’euros que tornarien, en forma de consum, a la societat. Però a més, seria una inversió per a la millora de la qualitat educativa, ja que aconseguiríem més temps per a la coordinació, la preparació i la formació pedagògica. Uns diners, a més, que millorarien la salut laboral del professorat i, per tant, la qualitat educativa i els drets laborals.
Per aconseguir la totalitat de la nostra plataforma reivindicativa, CCOO hem mobilitzat i mobilitzarem al conjunt del professorat. I el mobilitzem per poder aconseguir força en la negociació. Totes les mobilitzacions han de mostrar a la nostra contrapart, el Departament d’Ensenyament, que el professorat està en aquesta lluita. Per això escoltem el professorat i hem estat realitzant assemblees a tots els centres als quals arriben els nostres delegats i delegades sindicals, en moltes ocasions unitàriament amb altres sindicats, tal i com vam acordar a les reunions de la totalitat dels sindicats.

CCOO mai hem convocat mobilitzacions per posar-les al nostre currículum mobilitzador, ni perquè puguin anar bé a algun grup parlamentari en la seva negociació política. Mobilitzarem perquè així ho haurem decidit en el nostre contacte diari amb els nostres representats, als centres educatius. Mobilitzarem per demostrar al Departament que representem la immensa majoria del professorat. Mobilitzarem per guanyar i per aconseguir que el Departament es vegi obligat a pactar amb els representants dels i les treballadores de l’educació. Perquè hem de recuperar el què es nostre.