Novetats en les baixes de persones en jubilació parcial

Nou tractament en situació d’IT (incapacitats temporals) 

El passat 1 de desembre va entrar en vigor una nova ordre del Govern que regula determinats aspectes de la gestió i control dels processos per incapacitat temporal en els primers 365 dies de durada en els treballadors i treballadores en situció de jubilaci´parcial.

Què diu  aquesta Ordre?
El subsidi d’incapacitat temporal, derivat de qualsevol contingència (professional o comuna), causat per un treballador/a en situació de jubilació parcial, serà abonat en règim de pagament directe,per l’entitat que li correspongui (mútua o Segretat Social).
Què suposa per a les escoles?

El centre ha d’informar a través del Gconcert de les dades per a la cotització, on consti la data d’inici de la baixa i la data de la seva  finalització.  El sistema de pagament delegat descomptarà l’import que es correspongui amb l’abonament realitzat per part de l’entitat gestora o col·laboradora.
El treballador/a cobrarà el 100% durant el període d’IT?.
Tal i com queda reflectit en l’article 35 del conveni en els nivells concertats, es percebrà el 100% de la seva retribució durant un mínim de set mesos. En cas de continuar la incapacitat, s’abonarà fins el 100% un mes més per cada trienni d’antiguitat. 
Què suposa per al treballador o treballadora jubilat parcial en IT?
La percepció salarial d’aquest treballador/a serà la mateixa, únicament que abonada per una banda per la mútua o la Seguretat Social: 
  • Malaltia comuna: 60% de la BR des del 4rt. dia fins al 20è i el 75% en endavant.. 
  • Accident de treball i malaltia professional: 75% des del primer dia.
L’altra part  serà abonada per pagament delegat fins a arribar al 100% de la retribució.
Què ha canviat respecte el que venia succeint?
Fins ara, era pagament delegat qui abonava la totalitat de la prestació d’IT més el complement fins arribar al 100%, i posteriorment Seguretat Social era qui li retornava les quantitats avançades. Ara, serà directament aquesta entitat qui aboni les quantitats derivades del subsidi per IT. És a dir, el treballador  o treballadora no ha de notar cap canvi.

Llegeix i descarrega aquí el Full d’Actualitat complet (pdf)