El Parlament de Catalunya fa seves les demandes de la Federació d’Educació de CCOO sobre els tancaments de P3

El Parlament de Catalunya ha
votat favorablement una moció sobre el sistema educatiu que recull les demandes
que la Federació d’Educació de CCOO porta més de tres mesos reivindicant a
través de la campanya “Cap  tancament a
P3. Baixem les ràtios. No a la massificació de l’ESO”. 

Ja des del novembre de 2015, a
CCOO estem alertant del tancament generalitzat d’aules de P3  i de la massificació d’algunes línies de l’ESO.
La manca de planificació en l’oferta escolar de Catalunya genera greuges que
afecten l’accés al sistema i la qualitat de l’educació que rep el nostre
alumnat. Per aquesta raó, CCOO ens hem mobilitzat instant la comunicat educativa i els
governs locals

a implicar-se en aquesta lluita i denunciant, amb dades reals obtingudes a peu de centre , la situació actual de l’oferta escolar.
La pressió política i
mediàtica exercida arreu del territori, que ja havia aconseguit paralitzar el
tancament en alguns centres, ha arribat al Parlament. Finalment, ha aprovat una
moció en què insta el govern a reconsiderar el tancament de línies, a
planificar-les de forma consensuada, a crear línies públiques de secundària
d’acord amb les necessitats i a baixar la ràtio d’alumnes per classe per al
curs 2016-2017.
La moció també incorpora una
de les principals demandes de CCOO, la de mantenir totes les línies educatives mentre
duri el procés de preinscripció
. A CCOO sempre hem rebutjat que la
proposa de tancaments de grups sigui anterior al propi procés de preinscripció
perquè condiciona prèviament les famílies a l’hora de poder optar per un centre
públic.
A més, el Parlament constata
que és necessari recuperar la coresponsabilitat del govern en el finançament de
les escoles bressol. Aquesta va ser una de les retallades més vergonyants de
l’administració Rigau, atès el greu impacte social i educatiu que ha suposat
per a les famílies de Catalunya i que la nostra Federació no ha deixat de reivindicar de forma prioritària.
La Federació d’Educació volem
reivindicar el sindicalisme útil que estem fent des de CCOO i reconeixem el pas
endavant que suposa aquesta moció, però sabem que el camí tot just comença. No
abaixarem la guàrdia i mantindrem la mobilització, la denúncia i la
reivindicació per tal que el Govern adopti aquestes mesures efectivament. 

Llegiu i descarregueu el Comunicat aquí (pdf)

Llegiu i descarregueu aquí la Moció al Parlament (pdf)

Podeu comprovar en aquesta taula el sentit del vot de cadascun dels grups parlamentaris

Elements de la moció A favor   En contra
1a) Incrementar, progressivament, els recursos del sistema educatiu, tal i com estableix la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’Educació , fins a situar-se com a mínim en el 6% del PIB, en els propers cinc anys.
Junts x Sí
Ciutadans
PSC
PPC
CSQP
CUP
(132 vots)
 
1b) Elaborar un calendari per l’execució de les obres de construcció i remodelació dels diferents centres escolars a Catalunya amb greus mancances infraestructurals i d’adequació, abans de finalitzar el curs 2015-2016, i presentar-lo davant la Comissió d’Ensenyament.
1c) Mantenir, en el termini màxim de dos mesos, un cop el Govern hagi revisat els mecanismes de coordinació, els protocols d’acció i els recursos associats necessaris per a la millora de la prevenció, detecció i actuació contra els abusos sexuals i altres maltractaments als centres educatius, un debat davant la Comissió d’Ensenyament sobre la millora d’aquests recursos i instruments.
1d) Programar l’oferta educativa per un període de 5-10 anys, en l’exercici de la coresponsabilitat dels ens locals i en el diàleg amb la comunitat educativa. Transacció amb JXS
1e) Reconsiderar el mapa d’oferta escolar i, concretament, el tancament de totes les línies de l’escola pública previstes pel Departament d’Ensenyament, acordant amb el món local i la comunitat educativa la planificació de línies als centres escolars públics de Catalunya per al proper curs 2016-17 previstes pel Departament d’Ensenyament, atenent el principi de coresponsabilitat amb els ens locals i la comunitat educativa, tal com estableixen els articles 44, 45, 159 i 162 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’Educació, i tenint en compte els projectes educatius consolidats, les necessitats socials i les realitats territorials, garantint, en tot cas, que no es suprimeixi cap línia de manera unilateral.
Ciutadans
PSC
CSQP
PPC
CUP
(70 vots)
JxSí
(61 vots)
1f) Programar i crear línies públiques de secundària d’acord amb les necessitats demogràfiques, i promoure el model de l’institut-escola quegaranteix la continuïtat pedagògica, especialment a les zones on hi hagipendent la construcció de nous centres escolars de secundària, així com la vinculació de projectes educatius entre centres de primària i secundàriaque puguin conviure en espais físics propers. Transacció amb JXSí
Abstenció CUP (10 vots)
JxSí
Ciutadans
PSC
CSQP
PPC
(120 vots)
JxSí
(1 vot)
1g) Baixar la ràtio d’alumnes per classe per al proper curs 2016-2017 per tal de garantir la qualitat educativa als centres escolars de Catalunya, i en especial en els grups de P3 de centres ubicats en entorns d’alta complexitat. Transacció amb esmena 6 de JXS
JxSí
Ciutadans
PSC
CSQP
PPC
CUP
(132 vots)
 
1h) Mantenir totes les línies educatives en el procés de preinscripció per assegurar la possibilitat de les famílies a escollir el centre escolar que volen per als seus fills. Acceptació esmena 2 de CSQP
1h. Bis ) Fer un debat aprofundit a partir dels treballs del Consell Assessor per a la Reforma Horària del Govern i de la ponència conjunta sobre la reforma horària constituïda al Parlament sobre la necessitat d’una nova reorganització dels horaris en l’àmbit educatiu, del temps escolar, del temps lectiu, millorar-ne la qualitat i diversificar les estratègies d’aprenentatge, tenint en compte allò que estableix a l’article 54.4 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’Educació. Acceptació de l’esmena 7 de JXSí com a addició, no com a substitució.

Ciutadans

CUP

CSQP

PSC

PPC

(70 vots)

JxSí
(62 vots)
1i. Recuperar la sisena hora en tots els centres públics d’educació primària de Catalunya, d’acord amb allò que estableix a l’article 54.4 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’Educació, garantint el manteniment d’altres recursos com els desdoblaments de grups i les condicions laborals del professorat. Transacció amb esmena 3 de CSQEP i 1 de C’s
Ciutadans
PSC
CSQP
PPC
(60 vots)
JxSí
CUP
(72 vots)
1j. Presentar davant la Comissió d’Ensenyament, abans del final del curs 2015- 2016, una avaluació de l’impacte pedagògic, econòmic i social dels projectes pilots de la compactació de la jornada implantats fins el moment a educació infantil i primària, tenint en compte la opinió de la comunitat educativa. Transacció amb esmena 2 de C’s
   
2. El Parlament de Catalunya constata que és necessari recuperar la coresponsabilitat del Govern de la Generalitat en el finançament del servei públic de les escoles bressol municipals i garantir el pagament del deute pendent als ajuntaments.
JxSí
Ciutadans
PSC
PPC
CSQP
CUP
(132 vots)
 
3. El Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a garantir, tal i com estableix la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació, un finançament a les escoles bressol de Catalunya que cobreixi, com a mínim, un mòdul econòmic de 1.600 € per plaça/any, i comprometre’s a augmentar-ho progressivament fins als 1.800 € plaça/any, acordats amb els ajuntaments de Catalunya.
Una part de JxSí vota a favor per equivocació
JxSí
Ciutadans
PSC
CSQP
PPC
(109 vots)
JxSi
(12 vots)
CUP
(10 vots)

4. El Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a garantir la provisió de places de docents i de inspectors educatius mitjançant la convocatòria urgent de les corresponents oposicions.

Acceptació esmena del PP

SxSí
Ciutadans
PSC
PPC
CSQP
CUP
(132 vots)