Informe de la Federación de Enseñanza. Els preus universitaris espanyols, dels més cars d’Europa

La Federación de Enseñanza de CCOO acaba de presentar un informe que recull dades més que evidents sobre la càrrega econòmica que pateixen els i les estudiants universitaris espanyols.
L’Estat Espanyol és dels més cars en preus, tant dels Graus, només superat per Irlanda, Letònia, Lituània i Regne Unit, com dels Màsters. 

Igualment, Espanya és el tretzè país pel que fa al nombre d’estudiants que han de satisfer l’import íntegre de la matrícula.

En l’apartat de l’import de les beques, l’Estat està en el lloc 23è pel que fa a l’import mitjà de la quantitat de l’ajut. Aquesta quantitat s’ha anat reduïnt dràsticament des del curs 2011-2012. Només un 29% d’estudiants espanyols en els sistemes públic i privats han pogut tenir accés a algun tipus de beca.
Pel que fa a la comparativa entre comunitat autònomes, Catalunya ha tingut un increment de preus superior al 44%. És la comunitat amb els preus universitaris més cars juntament amb Madrid i la UNED.

La diferència entre la comunitat més barata, Galicia, i la més cara, Catalunya, és del 282% en el preu de les matrícules dels graus universitaris.
Pel que fa als Màsters, Catalunya és la comunitat més cara. Els universitaris que cursen un Màster a Catalunya paguen 65,87€ per crèdit.

Davant d’aquest escenari, CCOO demana:
  • Derogar el RDL 14/2012 i establir un nou model que redueixi les desigualtats entre els estudiant de les diferents comunitats autònomes.
  • Reduir el preu de les matrícules universitàries fins arribar a assolir la gratuïtat als propers anys.
  • Igualar els preus dels Màsters i dels Graus.


Llegeix i descarrega aquí l’informe complet (pdf)

Llegeix i descarrega aquí el Resum de premsa (pdf)