L’aportació de CCOO al canvi educatiu. Inscripció a la Jornada l’Educació que volem.

Procés participatiu “l’Educació que volem” 


Us convidem a participar en aquesta jornada, oberta a tothom, a la comunitat educativa i a la societat en general.

Si no pots veure el formulari, clica aquí per inscriure’t

Ja fa temps que la Federació d’Educació de CCOO vam considerar que els canvis que s’estan produint a la societat del segle XXI fan necessari un canvi en el paradigma educatiu. I aquest canvi educatiu requereix de la intervenció del sindicalisme de classe que representem CCOO. Perquè en ser un sindicat no corporatiu, mai hem pogut separar la millora de les condicions laborals dels treballadors i treballadores de l’educació, del propi dret a una educació de qualitat pel conjunt de la classe treballadora, a la qual representem.
Per fer aquesta aportació, hem creat un procés que anomenem “L’Educació que volem”. Es tracta d’un procés participatiu engendrat a inicis del 2014. Des d’aleshores hem fet participar als delegats i delegades del nostre sindicat amb trobades, enquestes i jornades de formació, per tal de definir com havia de ser el procés. Aquestes procés s’ha combinat amb l’Assemblea Sindical Oberta engegada aquest 2015 pel conjunt de CCOO de Catalunya, que ens ha portat a compartir el procés amb moltes entitats de la societat civil catalana, entre d’elles les educatives.
Un cop determinat el procés, al juny d’aquest 2015 vam realitzar una enquesta telemàtica a la nostra afiliació, per tal que determinessin la importància que donaven a diferents problemàtiques.
Segons aquesta enquesta, els principals problemes que té l’educació són:
  • Els constants i nombrosos canvis legislatius i normatius.
  • La inversió en educació.
  • La complicitat entre les famílies i l’escola.
  • La disciplina i la motivació de l’alumnat.
  • La manca de temps no lectiu per a la reflexió sobre l’acció educativa.
  • El currículum no adequat a les necessitats de l’alumnat.
  • La formació inicial i contínua del professorat.
  • La pobresa (econòmica, social i cultural) que pateix un sector important de l’alumnat.
  • La contradicció entre els valors socials dominants i els valors de l’educació.
  • Les condicions laborals dels professionals de l’educació.
Ordenar aquests problemes per ordre d’importància és el moment actual del nostre procés. Ara la nostra afiliació decidirà quins són els àmbits principals en els quals haurem de treballar, i un cop presa aquesta decisió, obrirem el debat al conjunt dels treballadors i treballadores, i del conjunt de la comunitat educativa, per elaborar les propostes de millora del sistema educatiu. Entre altres accions per aquest debat, el proper 23 de gener de 2016 realitzarem unes jornades obertes a la comunitat educativa, de la qual informarem en breu, un cop confirmades les persones que participaran amb ponències.

Llegeix i descarrega el full d’Actualitat aquí (pdf) 

Inscripcions. Si no pots veure el formulari, clica aquí per inscriure’t

Al nostre sindicat, mai hem pogut separar la millora de les condicions laborals dels treballadors i treballadores de l’educació, del propi dret a una educació de qualitat pel conjunt de la societat.

Aquesta I Jornada de L’educació que volem, arriba després d’una sèrie d’accions participatives com debats, jornades de formació, trobades i enquestes al delegats i delegades del nostre sindicat i a l’afiliació.

Es tracta d’un espai de reflexió on professionals del món de l’educació i la política ens acompanyaran a pensar i fer propostes a l’entorn d’aquelles qüestions més rellevants sorgides del debat que portem fent en aquest procés.