CCOO signem el Conveni de tallers per a persones amb discapacitat intel·lectual de Catalunya

La Federació d’Educació de CCOO de Catalunya ha signat el Conveni de Tallers per a persones amb discapacitat intel·lectual de Catalunya. Aquest conveni s’aplica a les persones que treballen a Centres Especials de Treball (CET) per a persones amb discapacitat intel·lectual de Catalunya i als Centres Ocupacionals (CO).

Després de tres anys i mig de negociació, amb molta pressió envers als treballadors pels efectes de la reforma laboral del 2012 i moltes hores de dedicació, les assemblees d’afiliació i de representants de treballadores i treballadors de CCOO van donar el vist-i-plau a la comissió negociadora per signar-ho el passat 22 de juliol.
La negociació va iniciar-se amb la denúncia, insòlita fins aleshores, de la patronal DINCAT. La intenció, només néixer la reforma laboral del 2012, era aprofitar-la per pressionar els treballadors i treballadores a acceptar pitjors condicions: d’antiguitat, de permisos retribuïts, increment de jornada, etc., sota l’amenaça de fer decaure el Conveni i de facilitar els convenis d’empresa.
La negociació ha viscut altres ingerències, com el fet de començar amb una patronal (DINCAT), que ha arribat a tenir-ne tres (DINCAT, FECECT, LA CONFEDERACIÓ) i que ha acabat amb dues (DINCAT I LA CONFEDERACIÓ). A més, la patronal principal, DINCAT, va aturar les negociacions per canvis a la seva junta directiva. Si a aquesta situació afegim les retallades públiques a les diferents entitats i la difícil situació d’algunes d’elles, el resultat va ser unes complicades negociacions.
Amb l’actitud exemplar i combativa de CCOO a la mesa negociadora, hem aconseguit:
  • Evitar la pèrdua d’ultraactivitat del conveni.
  • Petites millores a permisos retribuïts.
  • Complementar salari al 100% en el cas de baixa per accident de treball durant 6 mesos.
  • Increment salarial per als anys 2016 i 2017 de l’1,26% i l’1,5% respectivament i per als CET i del 0,5% per cada any per als CO.
  • Compromís que qualsevol increment econòmic en les subvencions als CO haurà de tenir la seva repercussió a les taules salarials.
  • Compromís de treballar el futur dels CO en un altre conveni que aspira a recollir tots els serveis socials.
Malauradament, hem hagut d’assumir que el valor dels triennis serà més baix i tindran un topall.
La #LluitaAmbCCOO val la pena!