CCOO Educació rebutja l’assignació de tasques sanitàries al personal educatiu

CCOO rebutja l’assignació de tasques sanitàries al personal educatiu i exigeix al Departament que contracti el personal sanitari adient.

Accedeix al full informatiu en pdf

Les instruccions d’inici de curs del Departament d’Ensenyament defineixen que el personal educatiu no ha de realitzar tasques sanitàries excepte l’administració de medicaments a l’alumnat que ho requereixi. Però el Departament d’Ensenyament no dóna instruccions clares als centres educatius, ni facilitar un protocol d’actuació en casos d’emergències.
En aquests moments, el personal educatiu està fent tasques que van des de l’administració de glucagó a alumnes diabètics, a la hidratació i alimentació a través de botons gàstrics, passant per la manipulació de sondes uretrals, administració de medicació per via rectal en cas de crisi epilèptica, administració d’antial·lèrgics, etc.

L’alumnat que requereix d’aquestes actuacions ha de tenir garantit el dret a l’escolarització i a una atenció sanitària continuada, integral i de qualitat. Aquesta qualitat no es garanteix per part del Govern de la Generalitat, ja que la realització d’aquestes funcions s’encomana a persones sense la titulació sanitària requerida.

Aquestes tasques s’estan encarregant a tot tipus de personal educatiu, però sobretot recauen en aquells que tenen unes condicions laborals més precàries, com pot ser el personal vetllador. A més, l’encàrrec de la tasca sanitària no s’està efectuant per escrit per part del Departament, amb la qual cosa les persones que realitzen aquesta feina assumeixen les responsabilitats que se’n puguin derivar.

CCOO ha realitzat diferents actuacions per revertir aquesta situació:

  • CCOO ha denunciat l’assignació de tasques sanitàries al personal educatiu i ha exigit al Departament que contracti el personal adient.
  • Intervencions als Comitès de Salut Laboral dels diferents Serveis Territorials.
  • Intervencions a la Comissió Paritària de Salut Laboral del Departament d’Ensenyament del 22 de novembre de 2013 i del 7 de febrer de 2014.
  • El maig de 2014, CCOO va presentar al Síndic de greuges de Catalunya un escrit en el que recollim tasques que fan els treballadors i treballadores dels centres escolars, com és l’administració de glucagó, manipulació de sondes uretrals, administració de medicació per via rectar en cas de crisi epilèptica, etc.
  • Escrit dirigit al Director General de Centres i Professorat el 7 de febrer de 2014 que encara no ha obtingut resposta.
  • Ens hem reunit amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona el 13 de març de 2014 i els hem traslladat per escrit totes les informacions de les quals disposem.
  • Intervencions a la Mesa Sectorial del Departament d’Ensenyament del 12 de març de 2014 i del 10 i 24 d’abril de 2014.
  • El síndic de Greuges de Catalunya, ens contesta el juliol 2015 i ens indica que s’ha adreçat al Departament d’Ensenyament per continuar amb l’estudi de l’assumpte.
  • Al març 2016 el Síndic de Greuges de Catalunya ens informa que s’ha superat el temps legal per respondre el nostre requeriment i que torna a demanar a l’Administració de manera urgent aquesta informació.
  • Hem participat en unes jornades d’infermeria realitzades per ACISE. L’Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar fa públic aquest manifest amb una campanya de recollida de signatures. La Federació d’Educació volem afegir-nos al Manifest i col·laborar en la recollida de signatures. Podeu donar suport mitjançant la signatura aquí.
CCOO exigeix al Departament que contracti el personal sanitari adient per a la realització de les tasques sanitàries.
CCOO treballa perquè la plantilla de cada centre educatiu disposi de personal sanitari per a la valoració i realització, si escau, de les tasques sanitàries necessàries per a l’alumnat que ho necessiti, així com per col·laborar en l’educació per a la salut del conjunt de l’alumnat del centre.