Salut laboral.Protocol d’actuació davant situacions de violència contra els treballadors/es del Departament


Protocol d’actuació davant situacions de violència contra els treballadors/es dependents del Departament d’Ensenyament: 
El Departament el tira endavant sense el suport sindical


Aquest protocol s’ha elaborat per encàrrec de la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Ensenyament per tal d’oferir un marc d’actuació davant situacions de violència als centres educatius públics i serveis educatius. El 29/01/2015 el Departament treu un primer esborrany d’aquest Protocol.
De les diferents esmenes presentades per CCOO a l’esborrany d’aquest protocol, el Departament només ha tingut en compte la referent a la necessitat d’impartir formació específica (gestió de conflictes, gestió de les emocions) adreçada als equips directius i al professorat.
Des de CCOO considerem que cal que hi hagi assessorament a la víctima des del primer moment, realitzat per part dels tècnics jurídics de cada Servei Territorial. A patir d’aquí, la persona afectada podrà valorar el fet de posar o no, una denúncia i les seves conseqüències.
Contràriament, el Departament planteja que l’assessorament jurídic estigui condicionat a l’existència d’una denúncia i al vist i plau del director/a dels Serveis Territorials.
Aquest Protocol deixa de tenir sentit si després de posar la denúncia la persona interessada, el director/a dels Serveis Territorials, després de valorar els fets, decideix no sol•licitar un advocat. Des de CCOO, entenem que la valoració l’han de fer els professionals en dret penal.
Un cop més, el Departament torna a carregar més responsabilitats als equips directius, deixant la víctima desprotegida i indefensa.

Altres qüestions de SALUT LABORAL 
L’entrada en vigor del nou Protocol d’Assetjament sexual està pendent d’acord de govern, després de la seva aprovació, en la Mesa General d’Empleats Públics de la Generalitat de Catalunya del 30 d’abril de 2014. 
Per altra banda, el dia 1 de Gener d’aquest any 2015, va entrar en vigor el nou Protocol d’Assetjament laboral. Aquest Protocol el podem trobar a la intranet del Departament. Cal recordar que CCOO vam ser l’únic sindicat que vam votar en contra, ja que entre d’altres qüestions no permet la participació dels representants dels treballadors en la Comissió d’Investigació del presumpte cas d’assetjament. 
Des de la seva entrada en vigor, han arribat 3 sol·licituds, una de les quals no ha estat admesa a tràmit per part de funció pública (als SSTT de Tarragona), i les altres dos sol·licituds, totes al Consorci d’Educació de Barcelona, han determinat que no hi ha indicis d’assetjament laboral. Estarem molt atents, no sigui cas que la Generalitat continuï determinant, com amb l’anterior protocol, que en una empresa de més de 150.000 treballadors/es mai es dóna cap situació d’assetjament laboral. 
#TotsSomAbel 
El 20 de maig ha fet un mes de la tràgica mort del company, Abel Martínez, la primera mort d’un professional de l’educació en aquestes circumstàncies al nostre país, en el que també van resultar ferides una altra docent i diversos alumnes del centre. 
Des de CCOO hem demanat al Departament que aquesta situació tan traumàtica i dura patida per tot el personal treballador, tingui la consideració, com no podia ser d’una altra manera, d’accident laboral, a més de prestar tot el suport a les víctimes i les seves famílies, també en els nombrosos tràmits administratius. 
La Federació d’Educació de CCOO vol que el dol esdevingui força, reflexió i en propostes. El compromís de CCOO amb la memòria d’Abel Martínez Oliva consisteix en fer tot el possible perquè mai més hi hagi una altra víctima en un centre educatiu. No ha de tornar a passar. A ningú. Mai. La funció del sindicat ha de consistir en lluitar per les condicions laborals, materials i organitzatives que requereix avui l’educació. La precarietat no és compatible amb la dignitat ni amb l’eficiència, i per aquest motiu mai serà assumida pel nostre sindicat. 
A més de treballar per organitzar les nombroses mostres de dol i solidaritat amb les víctimes, CCOO hem sol·licitat la convocatòria d’un Consell Escolar de Catalunya extraordinari, així com de la Mesa Sectorial d’Ensenyament, per poder analitzar aquest fet i situar les mesures que intentin impedir que tornem a lamentar una situació com aquesta. Igualment vam situar la qüestió a la Comissió Paritària de Salut Laboral del Departament d’Ensenyament del passat 8 de maig de 2015. Per suposat, no oblidarem la mort de l’Abel, i treballem per honrar la seva memòria i els seus actes, sol·licitant la consideració del 20 d’abril de cada any, com del Dia per la Dignitat de l’Educació.