Universitats públiques. Informe d’inici de curs.

El Govern del PP acaba la legislatura amb una reforma letal per a la universitat pública.

Aquest curs universitari es caracteritzarà per la consolidació de la reforma imposada pel PP durant aquesta legislatura i el manteniment de les retallades que pateix la universitat.
La comunitat universitària comença un nou curs sobtada per la darrera reforma de la Llei Orgànica d’Universitats (LOU) via Reial decret llei, i pendent de l’aprovació del Reial Decret, anunciat pel Govern, pel qual s’aprovarà l’Estatut de la Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA), amb el qual culminarà la seva reforma universitària. Quan entri en vigor aquest nou decret, es completaran molts dels canvis que va demanar la “comissió d’experts” del Gobierno a l’inici de la legislatura, i amb ells una “contrareforma” del sistema universitari públic espanyol (SUPE) que, lluny de resoldre els problemes de les universitats, acabarà per agreujar-los. Els múltiples canvis normatius s’han gestat sense debat, sense consens amb la comunitat universitària, sense diagnòstic i sense avaluació.
Els pressupostos de les universitats per al 2015 no s’ha recuperat de la caiguda de la inversió general que es va produir en els últims anys, malgrat que el discurs oficial parla de recuperació i que les dades macroeconòmiques estan millorant,. Tampoc s’ha millorat la inversió en recerca, ni s’han reduït de manera significativa els preus de les matrícules, i, malgrat la propaganda del Ministeri d’Educació (MECD), les dades confirmen que continua la disminució de beques i ajuts i l’enduriment dels requisits per accedir-hi.
Aquest informe aporta dades i valoracions sobre els aspectes següents:
  1. Reformes: els reials decrets que el Ministeri d’Educació ha aprovat durant 2014 i 2015 començaran a aplicar-se aquest curs i podrien empitjorar la ja malmesa situació de la universitat pública.
  2. Inversió: la inversió màxima en educació superior, recollida en els pressupostos de les universitats públiques per a 2010, va ser de 10.118.784.432 euros, un 0,97% del PIB, molt lluny de la mitjana de despesa a la UE. Des de 2010 hem registrat quatre anys consecutius de caiguda pressupostària, fins que el 2015 es produeix un lleuger creixement.
  3. Alumnat, beques i ajuts: el nombre d’alumnes universitaris segueix baixant, especialment a les universitats públiques, que, des del curs 2011/2012, han perdut més de 77.000 estudiants, segons les dades de l’avanç estadístic publicat pel Ministerio de Educación, Cultura y Deporte el passat mes de juny.
  4. Personal de les universitats: durant els últims tres anys, les retallades s’han seguit acarnissant amb la universitat pública, que, lluny de beneficiar-se de la incipient recuperació econòmica, segueix reduint la seva plantilla a un ritme preocupant. Entre 2012 i 2015, es van perdre 7.766 llocs de treball: això representa una disminució del 5,1% del professorat (personal docent i investigació (PDI)) i del 4,9% del personal d’administració i serveis (PAS).

Podeu llegir l’informe complert aquí