Engega l’Assemblea Sindical Oberta de CCOO de Catalunya per posar a punt el sindicat per al segle XXI

L’organització endega un ampli conjunt de debats oberts a treballadors, organitzacions socials i professionals sobre l’adequació a la nova realitat econòmica i social

Gallego presenta l’assemblea sindical oberta de CCOO que s’endega dilluns, 11 de maig
CCOO de Catalunya posa en marxa dilluns la que ha anomenat Assemblea Sindical Oberta. Es tracta d’un procés de debat inèdit fins ara. El sindicat pretén, amb aquesta operació copsar l’opinió sobre l’activitat sindical i el paper de l’organització en la societat en el segle XXI de membres de l’organització, treballadors i organitzacions i entitats pròximes. La consulta pretén encetar un diàleg per millorar el funcionament del sindicat i, fins i tot, incorporar amb les aportacions noves línies de treball i canvis estratègics, segons va declarar el secretari general, Joan Carles Gallego.

La idea és que comenci dilluns, 11 de maig, i acabi el 7 de novembre amb una assemblea en què s’intentarà aconseguir una síntesi del desenvolupament de les trobades previstes durant els mesos anteriors.

«No ha d’estranyar que CCOO de Catalunya posi en marxa un procés participatiu com el que plantegem. Va néixer d’una assemblea a Sant Medir fa 50 anys i sempre ha tingut voluntat de mantenir un contacte directe amb la militància, els treballadors i el conjunt de la població», ha explicat Gallego.

El procés s’articula a partir de diverses eines. Una és una enquesta anònima que es distribuirà massivament. En ella es qüestiona sobre l’acord o desacord amb les actuacions de CCOO. També es pregunta sobre aspectes relacionats amb la representació sindical. En aquesta línia es demana l’aportació d’idees per millorar la participació dels afiliats, o els motius segons els quals es fa difícil l’afiliació sindical. També es pregunta per la prioritat respecte a les matèries socials o les millores que s’haurien d’aconseguir en matèria laboral. Finalment, en aquest punt, es demanen idees per millorar l’organització i l’activitat del sindicat, segons els graus de prioritat.

Una segona eina del procés és la celebració de més de 200 assemblees internes i un centenar d’actes oberts. En aquestes reunions hi haurà un guió que servirà per incentivar el debat entre afiliats i treballadors. Per aconseguir una efectivitat màxima a les assemblees hi haurà un dinamitzador que vetllarà aconseguir aquest objectiu. Una segona persona recollirà les conclusions. Aquestes dues figures s’intentarà que no tinguin relació amb els àmbits on se celebren les trobades. La idea és que del procés en surtin propostes, mesures i accions que ajudin no sols des del punt de vista organitzatiu sinó també en aspectes com el funcionament. Tampoc es descarta que fruit dels debats les conclusions es puguin elevar al pròxim congrés de CCOO.

Trobades amb grups específics

De forma paral·lela, el sindicat encetarà, en trobades específiques, debats sectorials amb persones vinculades a diferents àmbits professionals: sanitaris, periodistes, economistes, o pares i mares d’alumnes. Al menú, finalment s’hi pensa afegir també la realització de seminaris i jornades específiques relacionades amb col·lectius com joves, dones, entitats d’emigració o el moviment LGTB. A més d’aquestes activitats, per exemple hi haurà reunions internacionals on es posaran en comú models sindicals d’altres països: «tot per aconseguir que brollin idees i es generi un debat enriquidor», ha manifestat el secretari general.

«La idea és fer una cosa diferent d’un congrés, en el qual la direcció sortint elabora unes tesis tancades sobre les quals després els afiliats poden presentar esmenes, que després s’accepten o no. Aquí volem fer les coses diferents, molt més obertes i participatives».

Un altre element és un web que servirà per vehicular la participació per via digital. En aquest espai s’hi penjaran articles tant d’afiliats com de persones externes i s’intentarà que serveixi per dinamitzar el debat. Les aportacions poden ser tant en forma de comentaris com de documents específics, segons Gallego.

L’experiència que enceta dilluns CCOO a Catalunya és inèdita. No se n’ha fet cap de semblant. «Sabem que en l’àmbit estatal es mira amb atenció, però aquesta és una experiència únicament catalana», afirma el sindicalista.