Balanç de la campanya de CCOO de recollida de joguines i material escolar durant les festes de Nadal

Solidaritat de la classe treballadora

CCOO va impulsar les passades festes de Nadal la campanya “Cap nen sense joguina i material escolar”. Fruit de la coordinació entre diferents iniciatives internes del sindicat i entitats externes, va començar entre el 9 de desembre i el 24 de desembre a locals de CCOO de Barcelona (Via Laietana), del Vallès Oriental-Maresme-Osona, i del Vallès Occidental-Catalunya Central (fins el 9 de gener).

La campanya va ser la suma de les sinèrgies sindicals, companys que treballen en centres penitenciaris i que col·laboren amb l’Asociación Sonrisas azules, d’Acció Jove-Joves de CCOO de Catalunya i de la Xarxa d’Acció Solidària (que porta a terme una campanya de recollida de material escolar des de juliol 2014).

Només en dues setmanes es van recollir unes 600 joguines noves i de segona mà en bon estat i 6 caixes de material escolar. Entre les joguines recollides destaquen: jocs col·lectius i de taula, jocs d’exterior com pilotes, bicicletes, patins i raquetes, joguines i jocs educatius per a nadons, jocs educatius i puzles per totes les edats, ninots de peluix i d’altres tipus, joguines interactives, joguines de coxes, camions i motos. El lliurament d’aquestes joguines es va realitzar a REIR (Associació recursos educatius per la infància en risc), associació de Granollers que treballa amb famílies i nens en risc d’exclusió social i col·labora amb serveis socials d’ajuntaments per ajudar a famílies amb necessitats.

En canvi, les caixes de material escolar (llapis, gomes, bolígrafs, motxilles, ceres de colors, maquinetes, retoladors, estotjos, celo, quaderns, llibretes, llibres de contes i altre material fungible) van ser lliurades a la Xarxa Acció Solidària (XAS) com a aportació a la campanya que organitza des del mes de juliol 2014, sota el lema “S’ha de garantir que tots els nens i nenes de catalunya accedeixin a l’escola amb igualtat de condicions”. Es va donar suport econòmic a 7 escoles de Catalunya (a Barcelona, Badalona, Terrassa, Hospitalet), en barris amb alt nivell de risc de pobresa i exclusió social, fruit de la donació de la Fundació Obra Social “la Caixa”, i ajuda en material escolar de la pròpia campanya i d’aquesta campanya de Nadal (en total, 8 caixes de material escolar, per a 6 escoles).

L’impuls per part del sindicat de crear la Xarxa Acció Solidària (XAS), i aquests tipus d’iniciatives sindicals de recollida de material -com la de material sanitari que es va fer per a Gaza, o la iniciativa de la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO en suport dels refugiats sirians al Líban i amb els treballadors i treballadores en vaga de l’empresa A.J. Ruz a Sils, a Girona- són molt positives.

Aquestes campanyes, malgrat que són petites i noves, expressen, en un moment de crisi a nivell del país, on augmenta la pobresa, i la situació de guerres a nivell internacional, una consciència i cultura de solidaritat de la classe treballadora, que és el ciment del sindicalisme de classe, de la solidaritat i de l’internacionalisme. Aquestes iniciatives representen la recuperació dels valors de solidaritat del sindicat. Precisament, des de CCOO de Catalunya volem consolidar aquests tipus d’accions, organitzant-les amb antelació i generalitzant-les a tots els territoris, i sobretot a les empreses, on el sindicat té un gran camp per a treballar de forma efectiva la solidaritat.