Salut Laboral. Centres privats. El paper dels delegats i delegades en el canvi de mútua o de prestacions concertades

El paper dels delegats i delegades en el canvi  de mútua o de prestacions concertades 

Ja sabeu que les empreses han de protegir dels accidents de treball i les malalties professionals els seus treballadors associant-se a una mútua. Així mateix, poden acordar amb aquesta que també gestioni les baixes per malalties comunes.
El passat més de desembre es va aprovar la Llei de Mútues que, entre d’altres coses, aixeca la prohibició que hi havia de canviar de mútua i permet que les empreses ho puguin fer i associar-se a una altra o afegir la gestió de les baixes per malaltia comuna.
El «contracte» signat amb una mútua (anomenat conveni d’associació) té una durada d’un any que, si no es diu el contrari, es prorroga automàticament durant un any més.
Si l’empresa vol canviar de mútua o fer algun canvi ho ha de comunicar amb a la pròpia mútua amb un mes d’antel•lació.  
Cal que sapigueu que:
L’empresa està obligada a informa a la representació dels treballadors i treballadores del canvi de mútua i demanar-los l’opinió a través d’un informe. Aquest informe no es vinculant però si obligatori, de manera que l’empresa l’ha de mostrar a la nova mútua.

Per fer aquesta valoració cal que esteu ben informats. En aquest sentit podeu:

  • Disposar del conveni d’associació de l’empresa amb la mútua anterior i annexos del conveni d’associació si la mútua gestiona també les contingències comunes.
  • Tenir en consideració el grau de satisfacció que tenen els treballadors i treballadores de l’assistència i tracte rebut per la mútua anterior si n’heu fet una recollida sistemàtica o esporàdica.
  • De la mútua nova, a la que es vol associar, demanar una reunió on puguin explicar-vos com funciona (nombre de centres assistencials i horaris d’assistència sanitària, permet valorar la proximitat i cobertura de la mútua a l’empresa., estat i qualitat de les instal•lacions sanitàries i recuperadores de la mútua…).

Aquesta informació us permetrà valorar el canvi de mútua o de prestacions que us proposa l’empresa i fer l’informe. És el moment per negociar la millora d’alguna de les condicions. 

Per a més informació:

Llegiu i descarregueu aquí el Full d’Actualitat (pdf)