Nou model de tramitació i confirmació de baixes mèdiques

CCOO confia que la nova regulació de baixes i altes mèdiques faciliti el tractament de les IT 

A partir del 1 de desembre de 2015, entra en vigor l’Ordre ESS/1187/2015, que desenvolupa els processos de tramitació de baixes mèdiques i confirmació, altes mèdiques i el control de les situacions d’incapacitat temporal, continguts en el Reial Decret 625/2014, de 18 de juliol. Aquest RD va establir una nova regulació dels processos d’incapacitat temporal (IT) durant els primers 365 dies, que suposa:
  • L’aprovació de nous models de comunicats mèdics d’alta/baixa i confirmació d’Incapacitat Temporal, que classifiquen les baixes en funció de la seva durada en: molt curta (inferior a 5 dies), curta (de 5 a 30 dies), mitjana (de 31 a 61 dies) i llarga (més de 61 dies), a partir d’unes taules elaborades per aquesta finalitat.
  • En els processos de baixa de durada molt curta, el facultatiu emet els comunicats de baixa i alta en el mateix acte mèdic, utilitzant un únic part.
  • Independentment de la durada estimada, el facultatiu expedirà l’alta mèdica per curació o millora que permet realitzar el treball habitual quan consideri que el treballador ha recuperat la seva capacitat laboral.
  • Si el treballador no acudeix a la revisió mèdica prevista en els comunicats de baixa i confirmació es podrà emetre l’alta mèdica per incompareixença.
  • Quan s’emeti l’últim comunicat de confirmació anterior a l’esgotament dels 365 dies naturals de durada, el facultatiu haurà d’informar al treballador, en l’acte del reconeixement, que esgotat aquest termini el control del procés correspondrà a l’INSS (Institut Nacional de Seguretat Social).
  • En els processos de baixa i confirmació el treballador presentarà a l’empresa la còpia del comunicat en el termini màxim de 3 dies i el part d’alta a les 24 hores de la seva expedició.
  • L’empresa transmetrà a l’INSS el comunicat de baixa, confirmació o alta, després d’emplenar les dades en el termini màxim de 3 dies hàbils a través del sistema XARXA.

CCOO proposa:

  1. Que s’indiqui que aquestes durades són un referent, però no un límit inassolible, i que en els casos on es superin les durades estàndards s’analitzin comptant amb el professional que ha decidit no donar l’alta mèdica per raons sanitàries i es tingui també en compte la informació procedent de la persona afectada.
  2. Que l’INSS elabori protocols per revisar de manera periòdica aquesta taula inicial de durades estàndard, incorporant elements de revisió, i s’afegeixin noves variables com la forma en què es realitza el treball, o els riscos laborals que hi ha en el lloc de treball, per determinar si hi ha aptitud per treballar o no, i ajustar la durada estàndard.
  3. Que, al si dels comitès de seguretat i salut o a les reunions a les empreses amb els delegats de prevenció, es faci seguiment de la correcta aplicació d’aquest canvi normatiu, que es garanteixi que ha estat conegut per tothom i s’avaluï el seu impacte.

Llegeix i descarrega aquí el Full d’Actualitat (pdf)