Contra les coaccions d’Eurest-Compass Group als seus monitors i monitores de menjador

Reducció horària obligada

CCOO, contra les coaccions d’Eurest-Compass Group als seus monitors i monitores de menjador

La Federació d’Educació de CCOO de les Comarques Gironines denuncia que Eurest-Compass Group (propietari d’Asistentes Escolares, S.L.) ha repetit la modificació substancial de les condicions de treball de gairebé tota la plantilla, que és d’unes 270 persones, prescindint de la sanció que Inspecció de Treball va imposar-li l’any passat pels mateixos fets. A més, s’ha negat a negociar amb el Comitè d’Empresa, tal com prescriu la Llei en aquest casos (Estatut dels Treballadors, arts. 41 i 47). Aquest any, però, ha anat més lluny coaccionant i amenaçant obertament les monitores i monitors en el seu lloc de treball per fer-los signar un document individual de pacte amb l’empresa del qual, en la gran majoria dels casos, ni se’ls ha entregat còpia.

La mesura ha afectat unes 200 persones, monitores i monitors de menjadors escolars d’Asistentes Escolares, que han sofert una reducció horària important en la seva jornada laboral els últims 15 dies del servei de menjador. Aquest any, van rebre la visita de l’empresa al menjador de la seva escola i se’ls va obligar a signar “voluntàriament” la reducció horària que a l’empresa li interessava, perquè, si no signaven, els finalitzarien el contracte abans de temps. Davant d’aquesta forta pressió amenaçadora, la majoria va signar, la qual cosa no només disminuirà la seva nòmina del mes de juny, sinó també la quitança i la prestació d’atur de què gaudeixen com a treballadors fixos-discontinus. Les poques persones que no van cedir, amb l’avançament de finalització de contracte, patiran unes conseqüències econòmiques més greus encara.

El Comitè d’Empresa ha presentat una nova denúncia a Inspecció de Treball per aquesta modificació aplicada per l’empresa unilateralment, i s’hi afegirà l’agreujant de vulneració dels drets fonamentals per la coacció soferta, amb molts testimonis disposats. El Comitè d’Empresa vol acabar amb una pràctica abusiva i il·legal que des del 2012 ha intentat frenar acudint al Tribunal Laboral de Catalunya (sense acord) i denunciant a Inspecció de Treball (informe favorable i sanció econòmica per a l’empresa).

L’empresa no ha aportat cap justificació sòlida, ni cap prova documental justificativa de la mesura, ja que Asistentes Escolares segueix cobrant als alumnes el mateix preu pel dinar, tot i que, a partir que les escoles apliquen la jornada continuada (aquest curs el 8 de juny), el menjador redueixi el seu horari. Tampoc és motiu la baixada de nens i nenes que es queden a dinar, ja que Asistentes Escolares avança la finalització dels contractes del personal sobrant i només queden les monitores i els monitors que corresponen per ràtio. L’escola redueix l’horari del menjador (un quart, mitja hora, tres quarts d’hora o una hora) però aquest temps sense alumnat les monitores i monitors l’aprofiten per fer informes, per preparar activitats, per fer reunions… En definitiva, per dur a terme aquelles tasques educatives que han de complir com poden durant tot el curs dintre del seu horari, un horari molt ajustat. Tenint en compte que la majoria del personal de menjador treballa entre dues i tres hores diàries, la pèrdua d’aquest temps diari suposa perdre una bona part de sou, que baixi considerablement la quantitat de prestació d’atur i que també quedi afectada negativament la cotització a la Seguretat Social.

Aquí podeu trobar les noticies relacionades 

 Lleure educatiu