El passat 28 de juliol, el Govern de l’Estat va aprovar la Llei 26/2015, de modificació del sistema de protecció a la infància i l’adolescència. Per a l’accés i l’exercici de les professions, oficis i activitats que impliquin el contacte habitual amb menors, aquesta llei obliga a certificar el fet de no haver estat condemnat per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i indemnitat sexual o tràfic d’éssers humans. 

L’obligació afecta tant a les persones que accedeixen per primer cop a aquestes professions, sigui quina sigui la modalitat de contractació.
Ara com ara, encara no s’ha creat el Registre Central de Delinqüents Sexuals i que l’Administració té fins el mes de febrer com a termini per crear-lo. Fins a la seva entrada en funcionament, únicament es poden expedir certificats amb les dades que consten en la actual Base de Dades del Registre Central d’antecedents penals.
Entenem que fins que no es creï aquest registre, cap treballador o treballadora pot ser obligat a certificar altres possibles delictes diferents a aquells que la legalitat vigent li obliga a certificar.

La Federació d’Educació de CCOO exigim:

  • A l’Administració Central: celeritat en la posada en funcionament del Registre Central de Delinqüents Sexuals.
  • A l’Administració Autonòmica: que fins que no estigui en funcionament el citat Registre, únicament sol·liciti la declaració jurada o promesa de no haver estat condemnat per sentència ferma per cap d’aquests delictes, sense perjudici de sol·licitar el certificat en el moment en què estigui en funcionament el Registre. Així mateix, els sol·licitem que donin instruccions a les empreses concertades o que accedeixin a la contractació pública, per tal que els drets dels seus treballadors i treballadores siguin els mateixos que els de l’Administració Pública.
  • A les empreses privades: que no obliguin els seus treballadores i treballadors a més certificacions que les sol·licitades als de les Administracions Públiques, i per suposat, que no exerceixin cap tipus de pressió sobre els seus treballadores i treballadors pel fet que encara no s’hagi creat el Registre Central de Delinqüents Sexuals.

En aquests moments, ens posem a la disposició d’aquelles persones que puguin rebre algun tipus de conseqüències per l’excés de zel de les seves empreses, degut a la no existència del Registre Central.

Llegeix o descarrega aquí el Comunicat sencer (pdf)

Read and download here the english version (pdf) 

Descarrega aquí un model de declaració jurada o promesa (pdf)

Llegeix o descarrega aquí la Instrucció 1/2015 sobre requisit d’accés i exercici de llocs de treball que impliquin contacte habitual amb menors.

image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.

Ús de galetes

Aquest lloc web empra galetes per a una millor experiència d'usuari. Accedeix a l'enllaç de política de cookies per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies