23 d’octubre: assemblea de delegats i delegades de CCOO Educació a les portes del Departament d’Ensenyament


Cinc anys de pèrdua d’ocupació, salaris, drets laborals, equitat i inversió educativa

• És a les nostres mans aturar les retallades i recuperar drets i salaris.
• CCOO exigim una major inversió en educació a partir dels pressupostos del 2015.




Cinc anys de pèrdua d’ocupació, salaris, drets laborals, equitat i inversió educativa

És a les nostres mans aturar les retallades i recuperar drets i salaris.
• CCOO exigim una major inversió en educació a partir dels pressupostos del 2015.

2010-2014: La inversió pública en educació i l’ocupació cauen en picat 

Assemblea de delegats i delegades
de CCOOEducació

Ha començat un nou curs marcat per velles polítiques i el descens continuat de la inversió en educació que els Governs del PP i CiU han practicat els últims anys, i les seves conseqüències. 

Aquests problemes, CCOO els hem denunciant i combatut fins a la sacietat al llarg dels últims anys: 
• La consolidació de les brutals retallades i falta de finançament que pateix l’educació pública. 
• La destrucció d’ocupació en el sector amb les seves conseqüències sobre la qualitat i l’equitat,  el menyspreu cap al professorat i cap al conjunt de treballadors/es de l’educació.
• Les contínues retallades salarials des de l’any 2010.
• L’empitjorament de les nostres condicions laborals.
• La posada en marxa de contrareformes dictades més des de l’agenda ideològica que des del compromís per resoldre els problemes.
• L’augment de l’alumnat i de ràtios.
• La disminució d’equitat i erosió del dret a l’educació.

L’informe elaborat per la Federació d’Educació de CCOO denuncia que l’educació pública no ha estat una prioritat pel Govern de la Generalitat. El percentatge d’inversió educativa a Catalunya ha caigut en picat, un 22% des de 2010 fins el 2014. En aquest mateix període, la retallada dels Pressupostos de la Generalitat ha estat un 9%. 

CCOO entenem que aquesta greu retallada acumulada del pressupost d’ensenyament en els últims anys està suposant una reculada històrica dels nostres drets laborals, socials i en els serveis públics, que cal revertir. Cal assegurar i garantir amb fets, com es va comprometre el Govern de CiU, que l’educació és una prioritat pel Govern de la Generalitat.



Per uns pressupostos socials 

Els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya són clarament insuficients per cobrir les necessitats de la prestació dels serveis públics i socials, tant per l’escàs retorn de l’aportació de Catalunya al conjunt de l’Estat, fruit del model de finançament autonòmic , com per les decisions fiscals del Govern Català.

CCOO sempre hem compartit amb els diferents governs de la Generalitat de Catalunya la reivindicació de finançament suficient per cobrir les necessitats de la població del nostre país.

CCOO també hem exigit al govern de la Generalitat, l’adopció de mesures fiscals redistributives en l’àmbit de les seves competències, com en el cas de l’impost de successions, i que no derivi recursos públics cap la iniciativa privada. 

En canvi, per una opció ideològica, els pressupostos dels darrers anys s’han fonamentat en fortes retallades en les polítiques socials i econòmiques que configuren l’Estat del Benestar,  en l’erosió de les condicions laborals i econòmiques dels treballadors i treballadores dels serveis públics. Mentre que el govern es nega a implementar polítiques fiscals redistributives més justes.

CCOO reclamem que els pressupostos de 2015 incloguin mesures fiscals i recaptatòries progressistes, que prioritzin la inversió i la depesa en serveis públics i socials, la recuperació de l’ocupació pública i la millora de les condicions socio-laborals i econòmiques dels treballadors i treballadores públics.

Mobilització necessària: continuem lluitant pels nostres drets i els nostres salaris.

CCOO considera inevitable continuar defensant canvis de rumb en aquestes polítiques amb noves mobilitzacions en educació, des d’infantil fins a la Universitat, i així ho hem proposat a la resta d’organitzacions sindicals i de la comunitat educativa. 

No podem deixar passar aquest moment per exigir obrir la negociació col•lectiva abandonada pels Governs de PP i CiU. En aquests moments, quan tant a Madrid com a Catalunya s’estan preparant els pressupostos pel 2015, creiem necessari pressionar per exigir un canvi de rumb, perquè el governs de CiU i PP prioritzin l’inversió educativa, l’aturada de les retallades i la recuperació dels drets salarials i laborals robats els últims anys: 
• Recuperació de la paga de 2012. 
• Establiment de terminis per recuperar les pagues de 2013 i 2014.
• Recuperació del poder adquisitiu perdut des de l’any 2010.
• Restabliment de la jornada i el salari del personal interí al 100%.
• Cobertura de les baixes des del 1er dia.
• Millora de les condicions d’Incapacitat Transitòria.
• Recuperació d’ocupació  i l’estabilitat. 
• Recuperació de permisos per conciliació  i negociació de noves mesures de conciliació.
• Recuperació de drets socials : Fons Acció Social, Productivitat (les diferents modalitats sectorials), primer estadi als 6è any,…  
• Baixada de ràtios.

CCOO proposem continuar lluitant per posar fi a les mesures que el Govern de CiU havia anunciat com a excepcionals i de vigència limitada (decret de Govern 60/2012  del 26 de juny del  2012),  i que any rere any li estan donant vigència i continuïtat indefinida.

És del tot urgent i necessari corregir les mancances i vulneracions de drets. Exigim un canvi radical en les Meses de negociació. Els responsables de l’Administració i els del Departament d’Ensenyament han de convocar-les amb el número, voluntat, representats i el pressupost suficient que permetin una negociació real de cara als pressupostos del 2015. 
Aquesta negociació s’ha de fer abans de desembre de 2014, i en qualsevol cas abans d’una hipotètica dissolució de l’actual Parlament. No acceptem cap pròrroga dels actuals pressupostos que condemnarien a patir una any més les brutals agressions als empleats i empleades públics de Catalunya. 

Per aquests motius, els delegats i delegades de CCOO Educació hem decidit en assemblea mantenir de manera indefinida la presència  a les portes del Departament d’Ensenyament. Convidem a la Consellera d’Ensenyament a obrir negociacions serioses amb els representants dels treballadors i treballadores per buscar solució el més aviat possible a una situació insostenible. 

• Practiquem que és possible canviar el rumb i les prioritats pressupostàries.
• És a les nostres mans poder incidir per aturar les retallades i obrir negociacions per la recuperació dels drets laborals i salaris assolats durant els últims anys.

Practiquem la possibilitat de guanyar!


Temes relacionats