Jornada Mundial pel Treball Decent – 7 octubre 2014

El dia 7 d’octubre es celebra  la Jornada Mundial pel Treball Decent (JMTD) en què desenes de milions de persones es mobilitzen en defensa dels drets sindicals i el treball decent.

El món s’ha llançat per una via insostenible. Un enorme nombre de treballadors i treballadores s’enfronten a la inseguretat a la feina i es registren els majors nivells de desigualtat de la història.


La meitat de les famílies treballadores han experimentat l’atur o una reducció de la jornada laboral en els últims dos anys, mentre que 1.200 milions de persones subsisteixen encara en la més extrema pobresa. Els drets fonamentals a comptar amb una representació sindical i a la negociació col·lectiva estan veient amenaçats en molts països i sent objecte d’atacs directes a altres. Els ocupadors intenten fins i tot retallar el dret de vaga, posant en dubte dècades de reconeixement legal d’aquest dret fonamental a l’OIT.

Són massa els governs que no protegeixen als treballadors avui en dia, i que no aconsegueixen construir un futur sostenible per a les futures generacions. Catàstrofes meteorològiques ocasionades pel canvi climàtic estan ja cobrant vides i arruïnant mitjans de subsistència, però els líders polítics no han estat capaços de reunir el coratge necessari per arribar a un acord sobre el clima. No hi haurà llocs de treball en un planeta mort, però si els governs prenguessin mesures per reduir la contaminació de les emissions de carboni i per equipar les comunitats i les indústries per al desafiament climàtic que ens espera, podrien crear molts llocs de treball.

El model econòmic global dominant està destruint ocupació i devastant el planeta. Això debilita la democràcia i soscava la justícia per a tothom. El moviment sindical internacional és la força més poderosa capaç de defensar la democràcia i lluitar per la justícia i un futur sostenible. El 7 d’octubre – Jornada Mundial pel Treball Decent – sindicats del món sencer organitzaran mítings, activitats en el lloc de treball, accions públiques i multitud d’altres esdeveniments, en suport a la justica per als treballadors i treballadores i la justícia climàtica. Junts podem reforçar el poder dels treballadors i treballadores, organitzar-nos i mobilitzar-nos per demanar comptes als polítics ia les empreses, i per transformar el fallit sistema econòmic actual en un que aporti prosperitat per a tots en un planeta sostenible.