Comunicat de la Junta de Personal de Terres de l’Ebre sobre el decret de provisió de plantilles_

COMUNICAT DE PREMSA SOBRE EL NOU DECRRET DE PROVISIÓ DE PLANTILLES (Terres de l’Ebre)

El passat 25 de març, es va produir l’acord de govern que aprovava el nou decret, emanat de la LEC, que ha de regular la provisió de llocs de treball a l’educació pública. Els trenta-dos articles d’aquesta norma es poden resumir en que les direccions dels centres, arbitràriament, podran triar a dit bona part del professorat.

Malgrat que els responsables de premsa del Departament d’Ensenyament s’han esforçat extraordinàriament a presentar el decret com el súmmum de la modernitat, les noves mesures són una veritable involució, una ruptura amb el modele d’escola pública democrática, un retorn a l’arbitrarietat que imperava a l’escola franquista i un sistema de provisió propi de l’empresa privada que considera l’educació com una mercaderia i no com un dret social, i que tindrà com a conseqüència la discriminació laboral entre el professorat, abusos i explotació del personal docent.

El secretisme amb què s’ha anat gestant aquest decret resulta ben significatiu de l’estil de governança de la consellera i del Govern de Catalunya, disposats a anar més lluny encara que el propi ministre Wert i la LOMCE. Això demostra que el Departament menysté la representació dels docents (les “negociacions” han estat purament decoratives i no han acceptat ni una coma de les nostres propostes), i que es pleguen amb una facilitat extraordinària a les posicions del lobby AXIA, un grup molt reduït de directors i directores amb aspiracions polítiques. Cal dir, tanmateix, que la majoria de les direccions dels centres són reticents a asumir aquests canvis, tant per raons morals com per la constatació que se’ls empeny a fer la feina bruta del Departament. I que la majoria no están disposades a actuar com a capataços d’una administració cada vegada més autoritària.

Si els tribunals o el seny del Parlament no ho aturern, ens endinsem en un fosc camí de corrupció i nepotisme,ja que el decret traslladarà a nivel d’escola i d’institut pràctiques, habituals ja en altres àmbits de l’administració, de favoritismes, premis a la fidelitat i càstigs a la dissidència. En aquest sentit, el nou decret esquitxarà de brutícia el que hauria de ser un espai protegit de la política i dels partits, perquè no és cap secret que hi ha determinades forces polítiques que faran servir aquesta norma per a establir-hi una base de poder, com ja passa en altres òrgans de l’administració.

En el nivell de centre educatiu, és més que previsible que el decret dinamitarà l’entorn col·laboratiu, sembrant la competència i la desconfiança entre els docents, deteriorant, potser de manera irreversible, la comunicación, la relació de confiança entre els professionals i, per tant, la qualitat educativa que els impulsors del decret fan servir de cortina de fum. S’obrirà, a més, una dinámica d’uniformització dels docents, de discriminació entre ells i, finalment de judicialització dels conflictes dins dels claustres, un escenari altament indesitjable en el que representa l’espai principal de formació de la ciutadania.Demanem als consells escolars, als claustres i als equips directius que es neguen a endinsar-se per aquesta sinistra  via.

Per tot això, exigim la retiradaimmediata del decrret i la destitució de la consellera Rigau. La responsable del Departament ha intoxicat l’opinió pública amb propaganda i informació falsa,perjudicant greument el sistema educatiu. Al cap i a la fi, aquesta involució va en la línia de convertir l’estructura de l’escola pública i democrática en  mercantil, una institució mercantil, privada i autoritària. Tot i això, hem de reconèixer la consellera com a font d’inspiració. En un Consell Escolar de Catalunya va dir, referint-se a la LOMCE, que “la millor manera de boicotejar una llei injusta és no cumplir-la”. Cridem l’opinió pública, la comunitat educativa i les direccions dels centres educatius del país a seguir fidelment aquesta consigna.

JUNTA DE PERSONAL DOCENT DE LES TERRES DE L’EBRE
USTEC·STEs – ASPEPC-SPS – CCOO – UGT – ANPE – USOC

Terres de l’Ebre, d’abril de 2014