Comunicat de la Junta de Personal de Tarragona sobre el decret de provisió de plantilles_

COMUNICAT DE PREMSA DE LA JUNTA DE PERSONAL DOCENT DE TARRAGONA SOBRE EL NOU DECRET DE PROVISIÓ DE PLANTILLES


El 25 de març, es va produir l’acord de govern segons el qual es publica el nou decret, emanat de  la LEC(2009), que passa a regular la provisió dels llocs de treball a l’escola pública. Tal com ja han explicat els mitjans, els trenta-dos articles d’aquesta norma es poden resumir en què seran les direccions que, arbitràriament, podran triar a dit a bona part del professorat.

Malgrat que els responsables de premsa del Departament han fet un gran esforç per vendre el producte com si formés part de la modernitat, les noves mesures representen una veritable involució, un retorn a l’arbitrarietat del franquisme, l’ús d’un sistema de provisió propi d’una empresa privada en què la ideologia del lliure mercat té com a conseqüència la discriminació laboral, elevades taxes de desocupació, abusos i explotació. Malgrat que es justifiqui en base a conceptes espuris com “professionalització” o “eficàcia”, difícilment pot amagar que es tracta d’un simple Decret del Dit, és a dir, la potestat de convertir un espai de formació democràtica de la ciutadania, en una dictadura d’estructura empresarial.

El secretisme i l’opacitat amb què s’ha anat gestant aquesta normativa resulta ben significatiu de l’estil de governança de la consellera i del govern de Catalunya, disposat a anar més lluny que el propi ministre Wert ila LOMCE. En això es demostra que el Departament d’Ensenyament menysté els representants dels docents (les negociacions inicials han estat decoratives i no s’ha acceptat ni una sola coma de les nostres propostes), i que es plega amb una gran facilitat respecte al lobby d’AXIA, un grup molt reduït de direccions amb aspiracions polítiques. Cal afirmar, tanmateix, que moltes direccions de centres són reticents a assumir aquests canvis, tant per raons morals, com per la constatació que el Departament els empeny a fer la feina bruta. I no semblen disposades a actuar com a capataços d’una administració cada vegada més autoritària.

Si els tribunals o el bon sentit del Parlament no ho aturen, ens endinsem en un camí fosc de corrupció i nepotisme, car traslladarà a nivell d’escola i institut, les pràctiques habituals de favoritismes, premis a la fidelitat i càstigs a la dissidència. En aquest sentit, el nou decret tindrà com a conseqüència esquitxar de brutícia el que hauria de ser un espai protegit de la política i dels partits, perquè no és cap secret que hi ha determinades forces polítiques que faran servir aquesta norma per establir una base de poder, com succeeix en altres òrgans de l’administració.

A nivell de centre, és més que previsible que el Decret dinamitarà l’entorn col·laboratiu i sembrarà la desconfiança i la competència entre els docents, fet que deteriorarà, potser de manera irreversible, la comunicació, la relació de confiança entre professionals, i per tant, la qualitat educativa que els impulsors fan servir com a excusa. S’obrirà, a més, una dinàmica de discriminació, uniformització dels docents, i finalment, de judialització dels conflictes dins dels claustres, un escenari indesitjable en el que representa l’espai principal de formació de la ciutadania. Demanem que els consells escolars, els claustres, i els equips directius, es neguin a endinsar-se per aquesta via fosca.

Per tot això, exigim la retirada del decret, i la destitució immediata de la consellera Rigau. La responsable del Departament ha intoxicat l’opinió pública amb informació i propaganda falses, i per tant, perjudicat greument el sistema educatiu. Al cap i a la fi, aquesta involució, va en la  línia de convertir l’estructura de l’escola pública i democràtica en una institució mercantil, privada i autoritària. Tot i això, li hem de reconèixer com a font d’inspiració. En un Consell Escolar de Catalunya va afirmar, tot referint-se ala LOMCE, que “la millor manera de boicotejar una llei injusta, és no complir-la”. Ens adrecem a l’opinió pública del país i a la comunitat educativa de seguir fidelment aquesta consigna.

JUNTA DE PERSONAL DOCENT NO UNIVERSITARI DE TARRAGONA

Tarragona, abril de 2014