Comissió d’Investigació: “els consellers de CCOO que van usar les targetes “black” han ser expulsats del sindicat”

Comissió d’Investigació: “els consellers de CCOO que van usar les targetes “black” han ser expulsats del sindicat”



El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha anunciat avui en roda de premsa que la Comissió d’Investigació del sindicat sobre les anomenades “targetes black” de Caja Madrid ha proposat, i la Comissió Executiva confederal ha fet seva, l’expulsió del sindicat dels sis consellers de CCOO que van usar les targetes. “Aquestes targetes mai haurien d’haver estat acceptades i mai haurien d’haver-se emprat”, va afirmar rotund. Toxo més va declarar que “ens sentim avergonyits i demanem disculpes als afiliats i la ciutadania”, perquè més enllà de “que han fallat les persones, som conscients que han fallat els controls interns del sindicat”.

Toxo va iniciar la seva compareixença davant els mitjans per presentar les conclusions de la Comissió d’Investigació del sindicat, declarant que “les targetes eren opaques per a la societat, per a Hisenda i per al sindicat”, i que de la informació de què disposa el sindicat es conclou que “les targetes han actuat a manera de sobresou”. Aquest comportament, ha assenyalat, “ens produeix indignació”. 

El secretari general de CCOO, que no va anar amb embuts a l’hora de condemnar l’acceptació i ús de les targetes per part dels sis consellers del sindicat, ha manifestat que els consellers, també els de CCOO, usaven i abusaven de les targetes, segons es desprèn dels treballs de la Comissió d’Investigació. 

“Davant aquests fets no caben excuses, cal actuar, no només parlar”. D’una banda, segons va explicar Toxo, sancionant aquests comportaments – l’Executiva Confederal fa seva la proposta d’expulsió que fa la Comissió d’Investigació, que haurà de ser tramitada per la direcció confederal, l’organització del sindicat de Madrid i la Federació de Serveis, en les que estaven enquadrats els consellers – i exigint la devolució dels diners gastats. I, d’altra banda, posant els mitjans perquè no torni a passar una cosa semblant, perquè ni tan sols hi hagi la possibilitat. “Som conscients que alguna cosa ha fallat a CCOO: han fallat les persones però també les organitzacions que van haver de controlar la seva actuació”. 

En aquest sentit, el secretari general de CCOO va anunciar la posada en marxa d’un Centre de Gestió Financera, centralitzat, i l’actualització dels procediments i reglaments interns. Així mateix, va anunciar la convocatòria del Consell confederal, màxim òrgan de direcció del sindicat, per debatre i decidir sobre la participació de sindicalistes en els consells d’administració de les empreses. “Lamentem el que ha passat, i demanem disculpes”, ha conclòs Toxo, que va oferir la màxima col·laboració amb la Justícia. 

CCOO seguirà amb la investigació 

Prèviament a la intervenció de Toxo, el secretari d’Organització i Comunicació confederal, Fernando Lezcano, va recordar que la roda de premsa era conseqüència del compromís adquirit per la direcció confederal d’obrir una comissió d’investigació sobre l’ús de les targetes opaques per part de consellers de CCOO, assenyalant a més que ja el dia 7 d’octubre l’Executiva confederal va aprovar una resolució en què demanava disculpes, condemnava la pròpia existència de les targetes i establia la suspensió cautelar de militància dels 6 consellers de CCOO a Caja Madrid. 

Lezcano va explicar el procediment seguit per la Comissió investigadora, que va contemplar tres aspectes – l’existència de les targetes, les quantitats gastades i en què es van gastar -, per al que es va demanar informació a l’entitat bancària i la Fiscalia, sense que la facilitessin, de manera que “s’ha treballat amb les informacions publicades per la premsa”. 

“Seguirem amb la investigació”, ha afirmat en relació a les baixes voluntàries en el sindicat d’alguns dels consellers. “No volem eludir responsabilitats i que quedi palesa la sanció que s’imposi, i perquè aquestes baixes no siguin un mitjà d’evitar-la i es converteixin en una burla per a les persones afiliades i la ciutadania en general”, ha subratllat per deixar palesa la diferència entre l’actuació de CCOO i altres organitzacions que han frenat les investigacions quan els implicats han anunciat la seva baixa afiliativa.