LOMCE, una llei inassumible. Vídeo promocional de la LGE de Villar Palasí

Projecte de Llei General d’Educació Villar Palasí, 1970:


Retorn al passat…

Per què #AturemLaLleiWERT #AturemLaLOMCE?



Raons per rebutjar la LOMCE
Perquè el dret a l’educació ha de ser universal

• La LOMCE retira als poders públics l’obligació de garantir el dret a l’educació i introdueix la fórmula “titulars del dret a l’educació”. Podem admetre que hi hagi persones que no siguin “titulars” del dret a l’educació?
Perquè estimem la nostra llengua i la nostra cultura 
• La LOMCE atorga les competències sobre currículum i avaluació al Govern de l’Estat i impulsa l’escolarització separada per llengua.
Perquè volem educar per a la democràcia i la solidaritat 
• La LOMCE elimina l’educació per a la ciutadania. En canvi, reforça la religió catòlica i obliga l’alumnat no religiós a fer una “alternativa” avaluable. L’opció religiosa d’unes famílies ha de condicionar l’escolarització de tota la resta? 
Perquè eduquem per fer les persones millors i lliures, no per encarrilar-les
• L’objectiu de la LOMCE és reconèixer la “diferente naturaleza” del talent de l’alumnat i “encauzarlos en distintas trayectorias”. La trajectòria que es reduirà serà el batxillerat, amb uns 2.500 docents menys. 
Perquè volem treballar amb dignitat, amb honestedat, des del pluralisme democràtic i el coneixement científic
• La LOMCE ignora tota la producció científica sobre l’educació. No promou la formació contínua del professorat, ni la investigació, ni la innovació educativa. Imposa un sistema d’assignatures i de revàlides antiquat.
• La LOMCE desconfia de la feina de les persones que treballem a l’educació, i pretén “disciplinar-nos” amb avaluacions externes, avaluacions de la tasca professional i mecanismes de provisió i de pèrdua del lloc de treball sense transparència, tant als centres públics com als concertats.
• La LOMCE empitjora les condicions laborals, abaratint el preu/hora, permetent la docència d’“experts” sense acreditació pedagògica, apujant les ràtios, suprimint recursos especialitzats, no cobrint substitucions…
Perquè és més eficient la cooperació que la competència
• La LOMCE promou la competència en el mercat educatiu. Això augmenta la segregació escolar: per sexe, per llengua, per religió, per nivell adquisitiu, per corrent ideològic… La segregació esquerda la cohesió social i empitjora el rendiment acadèmic.
Perquè cal tota la tribu per educar un infant 
• Els preceptes de la LOMCE restringeixen la representació de professionals i famílies en la gestió dels centres, en l’elaboració dels projectes, en el control efectiu de l’educació. Menys democràcia és menys compromís, menys autonomia i menys educació.
• La LOMCE ignora el valor de l’educació en la família, en el lleure, en la societat, en l’ús de les xarxes… i potencia, així, la desigualtat d’origen social.
Perquè cal augmentar la inversió pública en educació, no seguir retallant-la
• La LOMCE dóna potestat finançadora i reguladora als agents privats, incentivant l’educació de pagament, mentre que la Constitució estableix que l’educació obligatòria és gratuïta.
• La memòria econòmica de la LOMCE retira el pressupost estatal per a l’educació primerenca dels 0 als 3 anys, que no considera educativa, sinó assistencial, malgrat que l’acció més eficient per a l’èxit escolar és l’educació, en aquesta etapa. 
• La LOMCE també redueix beques de menjador i de transport i ajudes en material escolar. 


“Els grups parlamentaris sotasignats, acorden que en el primer període de sessions de la propera legislaturaprocediran a derogar la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa i paralitzar de forma immediata la seva aplicació, i treballaran per elaborar una nova llei que compti amb el màxim consens parlamentari i de la comunitat educativa”

PSOE-PNV-CiU-Izquierda Plural-ERC-BNG-CC-AMAIUR-GEROA BAI-Compromís-EQUO