La llei Wert no està a l’alçada…

La ‘ley Wert’ no está a la altura, FRANCISCO IMBERNÓN 

La práctica educativa debe adecuarse a los cambios sociales y a los avances de la ciencia, pero de eso no se ocupa la Lomce

Legislar en educación (y van ya demasiadas leyes) siempre genera debate y controversia, y ese debería ser el camino hacia el consenso. Con la Lomce no ha sido así, es la ley que ha generado más rechazo desde la transición. Ha provocado un revulsivo social desde que se conocieron los primeros borradores y se ha incrementado con las enmiendas aprobadas en su proceso de tramitación.

En el sector educativo, donde se trabaja con y para las personas, se exige rigor en la argumentación de una idea. Todavía más en un texto legislativo. Así, se citan investigaciones internacionales o se dice que “se apoya en evidencias y recogen las mejores prácticas comparadas” sin concretar a cuáles se refiere; y cuando lo hace recoge resultados sin base científica o se resaltan los aspectos que convienen a una determinada ideología. Y despreciando las aportaciones pedagógicas que son fruto de años de experiencia e investigación (laicidad, equidad, educación por la ciudadanía, cohesión social…). Y sin un debate riguroso sobre el tema necesario en una ley que regula la educación de un país.

La práctica educativa debe adecuarse a los cambios sociales y a los avances de la ciencia, pero de eso no se ocupa esta ley. En el siglo XXI no es de recibo plantear un debate del XIX: la centralización, la letra con sangre entra, la lengua única, el desprecio de las humanidades, la cultura del esfuerzo medido por evaluaciones uniformes, la separación de niños y niñas, la marginación a una edad cada vez más temprana. No se entiende cómo el Gobierno que tiene la responsabilidad de la calidad de la educación pública le otorga un papel subsidiario e incluso, en la tramitación, introduce más enmiendas en beneficio de la enseñanza privada concertada como la cesión de suelo público, la corrección de pruebas, aumento de las subvenciones, etcétera, y lo hace, paradójicamente, en nombre de la cohesión educativa, equidad y bienestar social.

La Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa (LOMCE) se aprobará mañana en el Pleno del Congreso con el voto en contra de casi todos los grupos políticos (excepto el de UPyD) y con el rechazo de la comunidad educativa. La LOMCE no está a la altura de la ciudadanía de este país.

Francisco Imbernón es catedrático de Pedagogía de la Universidad de Barcelona y director del Observatorio Internacional de la Profesión Docente.


Temes relacionats:


Info sobre la LOMCE (+)

La llei Villar Palasí (1970):

 Per què STOP LLEI WERT?

 
 
Raons per rebutjar la LOMCE
Perquè el dret a l’educació ha de ser universal

• La LOMCE retira als poders públics l’obligació de garantir el dret a l’educació i introdueix la fórmula “titulars del dret a l’educació”. Podem admetre que hi hagi persones que no siguin “titulars” del dret a l’educació?
Perquè estimem la nostra llengua i la nostra cultura 
• La LOMCE atorga les competències sobre currículum i avaluació al Govern de l’Estat i impulsa l’escolarització separada per llengua.
Perquè volem educar per a la democràcia i la solidaritat 
• La LOMCE elimina l’educació per a la ciutadania. En canvi, reforça la religió catòlica i obliga l’alumnat no religiós a fer una “alternativa” avaluable. L’opció religiosa d’unes famílies ha de condicionar l’escolarització de tota la resta?
Perquè eduquem per fer les persones millors i lliures, no per encarrilar-les
• L’objectiu de la LOMCE és reconèixer la “diferente naturaleza” del talent de l’alumnat i “encauzarlos en distintas trayectorias”. La trajectòria que es reduirà serà el batxillerat, amb uns 2.500 docents menys.
Perquè volem treballar amb dignitat, amb honestedat, des del pluralisme democràtic i el coneixement científic
• La LOMCE ignora tota la producció científica sobre l’educació. No promou la formació contínua del professorat, ni la investigació, ni la innovació educativa. Imposa un sistema d’assignatures i de revàlides antiquat.
• La LOMCE desconfia de la feina de les persones que treballem a l’educació, i pretén “disciplinar-nos” amb avaluacions externes, avaluacions de la tasca professional i mecanismes de provisió i de pèrdua del lloc de treball sense transparència, tant als centres públics com als concertats.
• La LOMCE empitjora les condicions laborals, abaratint el preu/hora, permetent la docència d’“experts” sense acreditació pedagògica, apujant les ràtios, suprimint recursos especialitzats, no cobrint substitucions…
Perquè és més eficient la cooperació que la competència
• La LOMCE promou la competència en el mercat educatiu. Això augmenta la segregació escolar: per sexe, per llengua, per religió, per nivell adquisitiu, per corrent ideològic… La segregació esquerda la cohesió social i empitjora el rendiment acadèmic.
Perquè cal tota la tribu per educar un infant 
• Els preceptes de la LOMCE restringeixen la representació de professionals i famílies en la gestió dels centres, en l’elaboració dels projectes, en el control efectiu de l’educació. Menys democràcia és menys compromís, menys autonomia i menys educació.
• La LOMCE ignora el valor de l’educació en la família, en el lleure, en la societat, en l’ús de les xarxes… i potencia, així, la desigualtat d’origen social.
Perquè cal augmentar la inversió pública en educació, no seguir retallant-la
• La LOMCE dóna potestat finançadora i reguladora als agents privats, incentivant l’educació de pagament, mentre que la Constitució estableix que l’educació obligatòria és gratuïta.
• La memòria econòmica de la LOMCE retira el pressupost estatal per a l’educació primerenca dels 0 als 3 anys, que no considera educativa, sinó assistencial, malgrat que l’acció més eficient per a l’èxit escolar és l’educació, en aquesta etapa.
• La LOMCE també redueix beques de menjador i de transport i ajudes en material escolar.
“Els grups parlamentaris sotasignats, acorden que en el primer període de sessions de la propera legislaturaprocediran a derogar la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa i paralitzar de forma immediata la seva aplicació, i treballaran per elaborar una nova llei que compti amb el màxim consens parlamentari i de la comunitat educativa”

PSOE-PNV-CiU-Izquierda Plural-ERC-BNG-CC-AMAIUR-GEROA BAI-Compromís-EQUO