La contractació de monitors escolars tindrà un IVA del 21%

El sector s’acollia majoritàriament a l’exempció fiscal dels serveis educatius

La mesura afecta el personal que tutela menjadors, sortides o acollides matinals

Font: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/contractacio-monitors-escolars-tindra-iva-del-2297690

La contractació de monitors per atendre els menjadors escolars, tutelar les acollides matinals i vespertines, organitzar activitats extraescolars de tota mena o acompanyar els alumnes en excursions resultarà molt més cara a partir d’ara. Aquests serveis, que majoritàriament no apliquen ara l’IVA perquè s’acullen a l’exempció de què disfruten les diferents activitats educatives, hauran d’aplicar a les seves factures un augment del 21% en concepte d’IVA, segons ha comunicat recentment el Ministeri d’Hisenda a la patronal Acellec, que agrupa les empreses catalanes del sector.

«Aquesta decisió provocarà una situació realment terrorífica, no només per a les empreses, sinó també per a les famílies i els col·legis, sobre els quals tard o d’hora acabarà repercutint la pujada», va alertar ahir Pep Montes, gerent de l’Acellec. La notícia arriba, a més a més, en la pitjor de les conjuntures: a la meitat d’un curs en què els serveis de monitor han vist reduïda dràsticament la demanda per culpa de la crisi.
Del preu del menú escolar (6,20 euros com a màxim a Catalunya), la meitat correspon als aliments i el servei de cuina, sobre els quals es factura el 10% de l’IVA del sector hostaler. L’altra meitat és amb la qual es paga el servei de monitors, que experimentarà una pujada més que notable. «Com que els preus que es cobren en aquests moments es van pactar a principis de curs, és possible que moltes empreses decideixin assumir de moment el sobrecost derivat de l’aplicació de l’IVA, però és lògic pensar que, de cara al mes de setembre vinent, hi haurà increments», va assenyalar el gerent de la patronal, que ja ha demanat suport a partits polítics i a agents socials.
EFECTES RETROACTIUS / La mesura té, a sobre, efectes retroactius i «no només afectarà les empreses mercantils, sinó també les entitats socials que presten aquests mateixos serveis», va assegurar Montes. «L’origen de tot és una consulta vinculant que l’Acellec va fer ja fa dos anys i mig a la direcció general de Tributs, després de comprovar que no hi havia un criteri únic a l’hora de facturar aquests serveis», va explicar.
«Ens trobàvem que unes empreses aplicaven l’IVA superreduït; altres, el normal, i la majoria no contemplaven aquest impost, al considerar que podien acollir-se a l’exempció aplicable als serveis educatius», va assenyalar. Ha estat en la resposta a aquesta consulta quan el sector ha sabut que «Hisenda opta pel criteri més restrictiu, que és el que s’aplicarà a partir d’ara en totes les inspeccions tributàries».