CCOO es congratula perquè el Tribunal Suprem admet a tràmit el seu recurs contra el Decret de Beques i Ajudes

CCOO es congratula perquè el Tribunal Suprem admet a tràmit el seu recurs contra el Decret de Beques i Ajudes

El sindicat adverteix que la norma priva d’educació a centenars de milers d’estudiants . Segons CCOO, tenint en compte la seva realitat socioeconòmica, el decret pot suposar un desastre per al futur de milers de joves que veurien frustrades les seves expectatives de formació per motius econòmics . Per la seva especial rellevància , el recurs serà discutit pel ple de la sala tercera del contenciós administratiu .


La Sala tercera del contenciós administratiu del Tribunal Suprem ha admès a tràmit el recurs contra el Reial Decret 609/2013, de 2 d’agost, de beques, presentat per CCOO el passat 24 de setembre. El Reial decret exigeix ​​major rendiment acadèmic als becaris (5,5 de nota mitjana per a l’exempció del pagament de la matrícula i 6,5 per a la resta de les ajudes), el que en la pràctica suposa un clar exercici de discriminació, l’exigir-los una infalibilitat que no es demana a la resta dels estudiants .

Des del sindicat s’adverteix que el Reial decret vulnera el principi d’igualtat i no discriminació regulat en l’article 14 de la Constitució Espanyola (CE), el principi d’interdicció de l’ arbitrarietat segons la sentència del Tribunal Suprem de 16 de juny de 2003 (RC 647/2000) , i el dret a l’educació (articles 27 i 103.3 de la CE) . A més, CCOO manté que l’impacte social per a les famílies que no arriben als llindars de renda establerts en la norma recorreguda no ha estat estimat adequadament pel Govern.

Així mateix, el sindicat recorda un fet gens intranscendent: el Reial Decret de Beques va ser valorat molt negativament pel Consell d’Estat, que, seguint els arguments esgrimits per CCOO, va incidir en la necessitat que el text assegurés que els alumnes que no tenen mitjans econòmics puguin estudiar de la mateixa manera que la resta, sense haver de exigir major nivell de rendiment

Per la seva rellevància , el recurs serà discutit pel Ple de la sala. Durant les properes setmanes, el Ministeri ha de presentar les al·legacions que consideri oportunes .