NEGOCIACIÓ DEL CONVENI DE L’ENSENYAMENT REGLAT CONCERTAT DE CATALUNYA.

POSICIÓ GENERAL DE CCOO: (pdf +)
–          Som partidaris de trobar una sortida negociada als conflictes generats i a la difícil situació que vivim molts de nosaltres, treballadores i treballadors de la concertada, i també moltes escoles concertades del país.
–          Aquesta sortida pot i ha de subscriure’s en un nou conveni que sigui just per a les parts afectades i, particularment, sensible a la situació dels més febles i afectats per les retallades. Fem especial esment del PAS, de qui mai ens hem oblidat ni oblidarem en les negociacions.
–          Aquesta voluntat de diàleg i de sortida negociada no contradiu el principi que nosaltres no som culpables de la situació ni volem compartir la responsabilitat i participar dels intents de fer-nos-la pagar. Recordem que, a dia d’avui, el 99’1% dels ajuts de l’Estat (diners públics de tots nosaltres, els ciutadans) es destinen als mateixos bancs i organismes que han provocat la crisi.
Posició de les patronals
Posició de CCOO
Taules
Vinculació de les taules salarials als mòduls publicats a la Llei de Pressupostos de la Generalitat (siguin els que siguin).
Les quantitats que eventualment s’hagin abonat per compensar les retallades no es reclamaran per part dels centres, però seran a extingir.
No acceptem aquesta vinculació de les taules salarials als mòduls publicats, que accepta “de facto” les retallades sobre els treballadors i treballadores i  que, en el futur, resta capacitat a la negociació col·lectiva.
Podem entrar a negociar adequacions temporals de les taules sempre que com a mínim es contempli:
–          un pla de recuperació salarial
–          increments salarials sensiblement superiors a l’IPC per al PAS i Llars d’infants integrades.
De cara al futur, no ens oblidem de:
–          complementar econòmicament les substitucions quan es superin les hores lectives màximes per nivell educatiu
–          el plus de tutoria i el d’especialistes
–          l’analogia retributiva per al professorat de batxillerats no concertats amb els concertats, inclosos els estadis.
Premi de fidelitat
SUPRESSIÓ del premi de fidelitat o permanència en els següents termes:
–          el proper conveni no contemplarà ja aquest premi
-no s’aplicarà temporalment l’article 79 del conveni entre el 10 d’abril del 2012 i el moment de signar un nou conveni (o, en qualsevol cas, el desembre del 2014).
–          Malgrat aquesta inaplicació, les titularitats abonaran el premi als treballadors que arribin a la jubilació forçosa, podent fer el pagament en un màxim de 24 mesades iguals i consecutives.
A partir del 10 d’abril, el premi resta extingit per a tots els treballadors/es que a data 1 de gener del 2012 no reunissin les condicions d’edat i anys de servei establertes. Per als treballadors/es que les complissin amb aquesta data, regiran les següents condicions:
– la titularitat dels centres pagarà els imports corresponents al PAS i al personal docent en la part que no és a pagament delegat.
– si el Departament fa efectiu el premi als docents en pagament delegat, les titularitats no s’hi oposaran. Si el Departament no ho fa, les titularitats pagaran a tots els mereixedors del premi a data 1 de gener però amb un import total que no superi el què fins ara havien de pagar. És a dir, no pagaran un euro més, repartint els diners entre tots els afectats sota principis d’ “equitat, proporcionalitat i limitació de la despesa”.
Ens oposem a la supressió del premi de fidelitat, i més efectuada sense cap mena de compensació – que és tal com es formula -.
La suspensió tampoc faria altra cosa que ajornar el problema uns anys, sense resoldre’l i perdent a més la continuïtat en el pagament del premi.
Vies de resolució del conflicte:
–         acordar facilitats de pagament
–         negociar fórmules de reconversió del premi en plans de pensió i/o en altres menes de complements salarials
Si les fórmules acordades ho requereixen, podríem acceptar que s’arribessin a establir distincions entre els treballadors que ja han meritat el premi o són pròxims a meritar-lo i els de recent o nou ingrés, sempre sobre criteris de no discriminació global i de reconeixement en tots els casos de la condició més favorable.
IT (Baixes)
Submissió  a la normativa general aprovada per les autoritats corresponents (sigui la que sigui). Aquesta proposta pot afectar-nos molt negativament a tots quan estem de baixa però, molt especialment, al PAS.
Recordem que, aquest any, a Catalunya ja hem patit dos atacs a les nostres retribucions quan ens trobem de baixa:
·           La Llei 5/2012 del Govern de la Generalitat, en vigor des del 01-04-2012, retallava els nostres sous a partir del 91è dia de baixa.
·           El Reial Decret Llei 20/2012 Govern Central, en vigor des del 15-10.2012, havia de reduir les nostres retribucions els primers 90 dies de baixa.
És a dir, la combinació de les dues lleis amenaça les nostres retribucions durant tota la baixa.
Hi ha dues estratègies de negociació. Una afavoreix les baixes curtes i l’altra les llargues. Podríem tolerar les conseqüències desfavorables d’una o altra però mai de les dues.
1a) Manteniment ple de l’article 41 del conveni (teòricament és l’opció vigent però el Departament no l’aplica sinó que es remet a la Llei 5/2012). Aquest article diu:
“Els treballadors i treballadores de la concertada en situació d’incapacitat temporal (IT) i durant els tres primers mesos rebran el 100% de les seves retribucions salarials totals. En cas de continuar la IT, s’abonarà fins el 100% un mes més per cada trienni d’antiguitat.
En els nivells concertats, percebran el 100% de la seva retribució durant un mínim de set mesos.”
2a) Establiment a la concertada d’un acord com el de la mesa de la funció pública:
Per acord de la mesa de la funció pública, impulsat per CCOO i aprovat pel Govern el 25-09-2012, als treballadors de la Generalitat se’ls apliquen les següents retribucions en cas d’ IT:
Del dia 1 al dia 3
50% de les retribucions
Del dia 4 al dia 20
75% de les retribucions
Del dia 21 fins al final
100% de les retribucions
+ 100% en cas d’embaràs, de violència de gènere (i d’altres casos encara per concretar).
Actualment, havent consultat amb el Departament, queda clar que estem sota conveni a tots els efectes pel que fa a les IT. Sense efectes retroactius, és a dir a partir de gener.
Places gratuïtes
Eliminar-les o minimitzar-les.
Podríem acceptar modificacions sempre que es respecti la gratuïtat en el propi centre. Si la situació econòmica del centre ho justifica, podríem acordar topalls a aquest dret en funció del nombre d’unitats concertades i del total de sol·licitants del dret.
Encara que aquests punts són cabdals,  CCOO no oblida altres elements fonamentals de la negociació, particularment en l’àmbit de la jornada (establiment d’una hora de guàrdia -substitució dintre de l’horari lectiu setmanal del professorat, consideració lectiva de la vigilància d’alumnes, regulació de l’activitat lectiva del treball no presencial mitjançant l’ús de plataformes o intranets, l’anul·lació de la desvinculació horària dels centres d’una línia d’ ESO, la reducció horària pel PAS i Llars d’infants integrades).
Igualment reclamem un pla per a l’estabilitat laboral a tres bandes (Departament, Patronals i Sindicats) que garanteixi el manteniment de les actuals plantilles, si més no, pels propers 4 anys.