El 23 de maig, jornada de lluita. Cap feina sense conveni!

Via CCOOEducació

El 23 de maig, jornada de lluita
Cap feina sense conveni!
Es volen carregar la negociació col·lectiva!

S’ho volen carregar tot, aquesta és la voluntat de la reforma laboral del PP i CiU que recollia l’objectiu de la patronal. Fins ara, la reforma laboral ha suposat que a Catalunya arribem a les 920.000 persones a l’atur, un allau d’ERO, la retallada de salaris, la destrucció de 100.000 llocs treball només en un any… I per acabar de deixar sense drets als treballadors/es, ara es volen carregar els convenis col·lectius.
El 7 de juliol prop de 800.000 treballadors es poden quedar sense conveni col·lectiu d’aplicació, uns altres a final d’any i la resta, d’aquí a un any. Aquest és l’impacte de l’anomenada ultraactivitat. A final d’any el 50% del convenis negociats a Catalunya poden desaparèixer.
Des del sindicalisme de CCOO i la UGT de Catalunya no permetrem la derogació de la negociació col·lectiva com volen les patronals. Els convenis col·lectius no són una simple llei que es deroga i prou. Són l’instrument amb el qual els treballadors i les treballadores hem aconseguit les millores de condicions de treball més importants en els darrers 30 anys.
La UGT i CCOO de Catalunya no permetrem la desaparició dels convenis col·lectius i, per tant, davant del bloqueig de la patronal, farem totes les mobilitzacions necessàries, des de manifestacions fins a vagues, per aconseguir mantenir els convenis col·lectius com a instruments clau de les relacions laborals a Catalunya.
Cap treballador/a sense conveni, aquest és l’objectiu clar pel qual lluitem. Segurament cal adaptar la negociació col·lectiva a les noves realitats, però no liquidar-la, com pretenen les patronals gràcies a la reforma laboral del PP i CiU.
La pèrdua dels convenis per la clàusula d’ultractivitat afecta a tothom. Suposarà que decaiguin tots els drets aconseguits de tots els convenis que no es renovin; qui tingui un conveni d’àmbit superior, en passarà a tenir un amb condicions pitjors, i per a qui no en tingui, la referència serà l’Estatut dels treballadors i el salari mínim interprofessional, 645 euros. Per això, lluitarem perquè cap treballador/a es quedi sense conveni.
La ultraactivitat provocarà l’acomiadament de milers de persones amb més antiguitat, ja que les empreses contractaran, sigui amb qualificació o sense, amb salari mínim de 645 euros com a referència, i amb jornades laborals més extenses que les de fins ara.
Un país que vol ser competitiu i productiu no pot crear un mercat de treball sense lleis, on les dobles i triples escales salarials i la competència deslleial entre les empreses siguin el principi rector de la legislació laboral.
La columna vertebral del marc català de relacions laborals són els convenis col·lectius catalans, una reivindicació permanent del sindicalisme, i ara les patronals volen carregar-se-la. Defensar el país és defensar el benestar i el progrés de les persones; són els convenis catalans allò que ha aportat a Catalunya més progrés laboral, social i econòmic. A Catalunya el 40% dels convenis col·lectius tenen un salari mínim de 1.000 euros mentre que a l’Estat només el tenen el 20% dels convenis.
CCOO i la UGT fem una crida a la mobilització del proper 23 de maig, una jornada de lluita de tots els treballadors amb convenis que la patronal vol eliminar. Però la mobilització ha de ser de caràcter de general, de tots els treballadors/es. Si no defensem ara el convenis bloquejats, després acabaran desapareixent tots. La lluita és molt clara:
CAP FEINA SENSE CONVENI!
ES VOLEN CARREGAR LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA!

Davant del bloqueig de les patronals de diferents sectors a molts convenis col·lectius, les direccions de CCOO i UGT, reunides el 8 de maig, han decidit convocar una jornada de mobilització el proper 23 de maig. Aquest dia hi haurà diferents vagues, manifestacions i accions per denunciar la desprotecció de molts treballadors i treballadores si no s’actualitzen els convenis que tenen vigència fins al 7 de juliol.
Entre les manifestacions del dijous 23 de maig, la de Barcelona començarà a les 18.00 h des de plaça de Catalunya cantonada amb el Passeig de Gràcia. Les manifestacions arreu de Catalunya són les següents:
  • Barcelona, 18.00 h, plaça de Catalunya amb Passeig de Gràcia.
  • Girona, 19.00 h, plaça de la Independència.
  • Granollers: 10.00 h, de la seu de la patronal FOMENT– UEI (Av. Europa, 21) fins a la seu de PIMEC (Av. Sant Julià, 1). 
  • Lleida: 12.00 h, concentració davant la Federació d’Empresaris Metal·lúrgics de Lleida (plaça de Sant Joan, 8); i a les  19.00 h, manifestació des de plaça d’Espanya.
  • Mataró: 12.00 h, concentració davant de la seu de la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials dels Maresme (C.Germans Thos i Codina, 9).
  • Sabadell: 12.00 h, concentració davant del Centre Metal·lúrgic (C. de les Tres Creus, 66).
  • Tarragona: 18.30 h, Rambla Vella (davant Sta. Tecla).
  • Terrassa: 12.00 h, concentració davant la seu de la CECOT (Sant Pau, 6).
  • Vic: 12.00 h, concentració davant de l’edifici d’El Sucre