CCOO denuncia que l’ONCE es nega a elaborar paperetes en Braille per les eleccions sindicals

CCOO denuncia que l’Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) ha negat als seus treballadors i treballadores la possibilitat de disposar de paperetes en sistema Braille que els facilitin exercir el seu dret al vot en les eleccions als seus representants. L’organització sindical rebutja l’actitud de l’empresa a la qual ja ha demanat públicament que mantingui la seva neutralitat i permeti que siguin les treballadores i treballadors de l’entitat qui votin en llibertat.
Davant la celebració d’eleccions sindicals a l’ONCE per elegir els representants legals dels treballadors, CCOO va sol·licitar a Saragossa que es elaboressin paperetes en Braille amb la finalitat de “facilitar el vot accessible per al col·lectiu de treballadors i treballadores cecs i cegues de la empresa”. Realitzada la petició a la taula electoral aquesta respon que “per indicació de la direcció de l’empresa, s’ha decidit que s’aprova com a fórmula de vot accessible, la qual es regula el Reial decret 1612/2007”. Segons el parer del sindicat, l’esmentat Reial decret recull un procediment d’impossible aplicació en les eleccions sindicals.
Per a l’organització sindical, l’ONCE com a entitat dedicada a la integració social i laboral de persones cegues i deficients visuals, és l’encarregada d’adaptar al seu col·lectiu les paperetes de vot en sistema braille, i de fet és el sistema utilitzat en les eleccions que es celebren en el si de l’organització per elegir els seus dirigents en els consells territorials. Per tant, CCOO no entén que ara quan afecta als seus treballadors i treballadores es negui a fer-ho i els posi impediments per exercir el seu dret. Els mateixos treballadors que fa un any i mig si van poder exercir el seu dret amb un vot accessible elaborat per la institució amb els mitjans tècnics de què disposa, que segons el parer de CCOO ofereixen les garanties necessàries.
Cal tenir en compte que aproximadament la meitat dels empleats de l’empresa són cecs totals o pateixen deficiències visuals severes i que per tant han de disposar del sistema proposat per CCOO per exercir lliurement el seu vot.
Davant aquesta situació, CCOO s’ha vist obligada a incoar procediment arbitral demanant l’anul·lació de la decisió de la Mesa i que es posi a disposició del col·lectiu de cecs un sistema de vot que els permeti el seu exercici amb garanties, lliure, personal, directe i secret, en sistema Braille.
La mateixa petició efectuada a Saragossa s’ estendrà de forma immediata a tot el territori nacional amb la interposició, si fos necessari, de les corresponents reclamacions en cas que les meses electorals es neguessin