L’Informe anual del Síndic recull un capítol sobre educació

En el seu Informe Anual, el Síndic de Greuges recull la seva activitat al llarg de l’any 2012 i dedica un capítol a Educació en el qual destaca els principals temes analitzats i denunciats.

Aquestes són algunes conclusions. Podeu descarregar Informe aquí. (pdf) (pàg. 87)
BEQUES MENJADOR
 • El Síndic alerta de dèficits de cobertura de les beques menjador i reclama un esforç per garantir l’accés a l’educació a través d’una provisió adequada de beques i ajuts (menjador, material escolar,…) actualment insuficients.
 • L’increment de dificultats econòmiques d’ençà de l’any 2008 ha coincidit amb un decrement de la partida pressupostària global que el Departament d’Ensenyament ha destinat a ajuts individuals de menjador escolar des del curs 2009/2010.
 • S’ha produït un retard excessiu en la concessió i en el pagament de les beques i ajuts que vulnera el dret a l’educació en igualtat d’oportunitats dels alumnes amb dificultats econòmiques.
ADMISSIÓ D’ALUMNES
 • Aplicar el criteri d’admissió de tenir germans al primer cicle d’educació infantil vulnera el principi d’equitat.
 • El Síndic reclama a Ensenyament que interpreti el criteri amb el princpi d’igualtat i aprofiti l’elaboració del nou decret d’admissió d’alumnat per regular de manera més clara aquest aspecte.
 • Les famílies tenen el dret a conèixer el projecte educatiu de centre i a participar en la seva aprovació a través del consell escolar de centre. Un aspecte a tenir en compte especialment quan es produeix la integració de dos centres educatius.
SEGREGACIÓ ESCOLAR
 • Les principals mesures adoptades per Ensenyament en matèria d’admissió (ampliacions de la grandària de les zones escolars en diversos municipis i ampliacions de ràtio en molts centres, especialment després de l’aprovació del Reial decret llei 14/2012, de 20 d’abril) han estat més orientades a reforçar la llibertat d’elecció de centre que a combatre la segregació escolar, tot i que aquest problema continua vigent i vulnera el dret a l’educació en igualtat d’oportunitats.
 • El Síndic demana estudiar l’impacte dels canvis en els models de zonificació i de les ampliacions de ràtio sobre la segregació escolar.
EDUCACIÓ 0-3
 • L’increment de quotes i la reducció de les aportacions d’Ensenyament han deixat fora de l’accés al servei les famílies amb rendes més baixes. 
 • En molts municipis la part de finançament que ha deixat d’aportar Ensenyament ha estattraslladada íntegrament a les quotes que satisfan les famílies.
 • L’increment de quotes, juntament amb la crisi econòmica i l’augment de l’atur, ha comportat la disminució de la demanda d’aquest servei i el consegüent tancament d’escoles bressol públiques en diferents municipis.
FORMACIÓ PROFESSIONAL
 • El Síndic demana alternatives al pagament anticipiat de la Formació Professional de grau superior per als alumnes desfavorits
image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.

Ús de galetes

Aquest lloc web empra galetes per a una millor experiència d'usuari. Accedeix a l'enllaç de política de cookies per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies