CCOO acompanya 13 joves en una novedosa experiència de formació dual a Alemanya

Marxen a Colònia el dilluns 8 de juliol

CCOO ACOMPANYA 13 JOVES EN UNA NOVEDOSA EXPERIÈNCIA DE FORMACIÓ DUAL A ALEMANYA
El proper 8 de juliol, 13 joves viatgen a Colònia en el marc d’una experiència d’acompanyament, amb participació de CCOO de Catalunya, per facilitar l’accés a un lloc en la formació dual. En estreta col·laboració amb l’interlocutor a Alemanya, la Cambra d’Oficis de Colònia, se’ls ha impartit un curs de 170 hores d’alemany que els ha de facilitar la seva incorporació. Dels 15 joves seleccionats inicialment per participar en aquest primer projecte adreçat a instal·ladors i electricistes, dels 15 candidats inicials, un va trobar feina i un altre no ha pogut continuar per no ser ciutadà de la Unió.
Fins el 2 de setembre els 13 seleccionats faran un altre curs d’alemany i 3 setmanes de pràctiques a empreses afiliades a la Cambra d’Oficis de Colònia. Des de l’arribada a Colònia se’ls donarà d’alta de cotització i se’ls complementarà la paga d'”aprenent” (612 euros amb un complement de 200, això és quelcom més de 800 euros). Després del procés de selecció a l’empresa, els que siguin seleccionats signaran un contracte de formació per als propers tres anys. Una vegada acabat l’aprenentatge tindran la qualificació de treballadors qualificats, i donades les demandes del mercat, oportunitats molt altes de trobar una feina de qualitat.
Totes les despeses associades a la formació, al desplaçament i a l’estada queden cobertes pel projecte i per tant no han suposat cap cost als joves, més enllà de que puntualment han anat avançant les despeses que després se’ls van tornant.
En previsió del repte que suposa l’adaptació dels joves a un nou entorn, s’ha posat molta cura en planificar les primeres setmanes amb l’interlocutor alemany, i també s’han fet contactes sobre el terreny, per exemple amb el Centre Català de Colònia o amb el Centre Antonio Machado. Així s’intenta garantir un entorn social i cultural proper que faciliti la descoberta i comprensió de la cultura alemanya.
La valoració d’aquesta primera experiència per part de CCOO és molt positiva. L’objectiu, donar una oportunitat també a treballadors no qualificats i especialment joves, ha sigut assolit amb una tasca d’èxit que, ara per ara, és satisfactòria. A diferència dels treballadors qualificats que tenen més oportunitats i recursos per exercir el seu dret a la lliure circulació, aquest tipus de treballadors poden necessitar un acompanyament.
L’acompanyament sindical (el sindicat alemany forma part de la direcció de la Cambra d’Oficis i també s’hi ha contactat) garanteix dos qüestions importants. En primer lloc que la mobilitat no redundi en una precarietat o discriminació a l’hora de que es respectin els drets i condicions dels joves. En segon lloc que aquesta garantia eviti una pressió afegida sobre el mercat laboral alemany (dumping, competència deslleial), i que per tant la seva presència sigui entesa no com una qüestió de competència, sinó de complementarietat.
En el primer viatge els 13 joves seran acompanyats pel secretari d’Internacional, Migracions i Cooperació de CCOO de Catalunya, Ricard Bellera. Els dos primers dies es dedicaran a una introducció general en qüestions com l’orientació, el transport, o la vida quotidiana a Colònia. També s’aprofitarà per fer una primera presentació amb les associacions catalanes a la ciutat i per fer una reunió amb la confederació sindical alemanya a Colònia. També s’explorarà una possible segona fase del projecte.
Més informació sobre el programa MobiPro-Eu/The Job of my life (El treball de la meva vida):