Argumentari de l'esquirol, raons per no anar a la vaga

Argumentari d’un esquirol: Raons per no anar a la vaga

Un grup de professors, mares, pares i alumnes de l’IES Arturo Soria han elaborat aquest argumentari que han inclòs al seu bloc i que pensem que us pot interessar. A continuació reproduïm les 14 raons per les quals un esquirol no anirà a la vaga general.
Esquirol: del català. esquirol, i aquest de l’Esquirol, localitat barcelonina d’on procedien els obrers que, a finals del segle XIX, van ocupar el lloc de treball dels de Manlleu durant una vaga.
1. adj. Dit d’una persona: Que es presta a ocupar el lloc d’un vaguista.
2. adj. despect. Dit d’un treballador: Que no s’adhereix a una vaga.
Amb la convocatòria de la vaga general del 29 de març, hauràs escoltat amb tota seguretat els arguments que algunes persones repeteixen com mantres per justificar la seva postura davant la vaga i tenir la consciència tranquil·la.
Si estàs en contra d’aquesta reforma laboral però indecís davant la vaga general, o si has decidit no participar-hi prenent la teva decisió en base a algun d’aquests arguments  t’interessa analitzar des d’un altre punt de vista:
Argument esquirol # 1: “No faig vaga perquè no m’ho puc permetre”.

La reforma laboral suposarà amb tota seguretat una rebaixa generalitzada dels salaris. Si no pots permetre’t deixar de guanyar el sou d’un dia, almenys podràs permetre’t que et baixin el sou permanentment, que t’acomiadin gratis, o que si tens 10 anys treballats en una empresa la teua indemnització per acomiadament passi a ser de 18.900 euros a 7.845 , per posar un exemple. Acudir al teu lloc de treball el 29M és (poc) pa per avui i fam (molta) per demà.
Argument esquirol # 2: “La vaga no servirà per a res”.

Totes les millores dels treballadors s’han conquerit històricament a través de la lluita. Ningú ens ha regalat res. El que està demostrat que no serveix per res és no fer res. A la pregunta de si una vaga d’un dia serà suficient, la resposta és que probablement no. És només el principi, però és un pas molt important. Si ens imposen la reforma laboral més dura de la democràcia i no responem de forma contundent les mesures successives que prengui el govern seran encara més demolidores. Es pot i s’ha de tombar aquesta reforma laboral.
Argument esquirol # 3: “La vaga no soluciona res”.

La vaga no és una solució, és l’instrument de pressió més poderós que ara per ara els treballadors tenim al nostre abast per fer valer els nostres drets davant d’una agressió totalment injustificada. Per això qui no s’adhereix a una vaga perjudica greument al conjunt dels treballadors, inclòs a si mateix.
Si la pressió que podem exercir a través d’una vaga no fos tan important d’on prové l’obstinació dels empresaris en què els treballadors no la secundin arribant a les amenaces i coaccions, que són delicte? Per quin motiu els mitjans de comunicació afins al govern tracten de desprestigiar la convocatòria de vaga? Per què la patronal exigeix ​​i alguns partits s’estan plantejant legislar per limitar aquest dret?
Argument esquirol # 4: “No estic d’acord amb els sindicats majoritaris, per això no faig vaga”.

A la convocatòria de vaga s’han sumat desenes de sindicats minoritaris de diversos sectors i de diferents ideologies. És més, els primers convocants d’aquesta vaga no van ser UGT i CCOO sinó ELA-LAB al País Basc i CIG a Galícia. També s’han sumat a la convocatòria els sindicats CNT i CGT, la Intersindical-STE, USO, Solidaritat Obrera etc. partits polítics tan diferents com IU, Esquerra, Compromís, Amaiur, BNG, Equo, Esquerra Anticapitalista, associacions de pares i mares de famílies (CEAPA) i de consumidors com FACUA i organitzacions socials com Ecologistes en Acció, 15M, Joventut Sense Futur, Democràcia Reial Ja etc. Alguns dels quals no comparteixen la verticalitat dels sindicats majoritaris i són crítics amb la seva tasca dels últims anys però tot i així donen suport a la convocatòria de vaga general del 29M.
Aquesta vaga és de tots els treballadors i treballadores, dels estudiants, aturats, joves, mestresses de casa, jubilats, dels consumidors. És la vaga del 99% de la població, de tots els afectats per les retallades socials i les pèrdues de poder adquisitiu i de drets col·lectius, no només dels sindicats.
Els sindicats CCOO i UGT han pogut cometre molts errors i criticar és lícit i fins i tot necessari. Però els sindicats entesos com a organitzacions de treballadors que s’uneixen per defensar els seus drets i interessos són, indubtablement, el proper mur a enderrocar pels poders econòmics. D’aquí la campanya continuada d’atacs i de desprestigi des dels mitjans de comunicació afins al govern de la qual tots som testimonis.
Argument esquirol # 5: “Hi ha llibertat, cadascú pot fer el que vulgui. Jo vull anar a treballar perquè si faig vaga em descompten x euros.”

No hi ha llibertat perquè t’estan coaccionant amb una penalització econòmica. La llibertat és una altra cosa, no veure’t obligat a cedir als xantatges de govern i empresaris a canvi del sou d’un dia.
Renunciar a drets laborals històrics com la negociació col·lectiva per un grapat d’euros és vendre’ls realment barat.
Argument esquirol # 6: “Hi ha llibertat, cadascú pot fer el que vulgui.

Jo vull anar a treballar perquè a la meva empresa si fas vaga et miren malament i si després cal acomiadar algú segur em acomiadaran a mi en comptes de a un altre “. No hi ha llibertat perquè t’estan coaccionant amb possibles represàlies o amb l’acomiadament. La llibertat és una altra cosa, no veure’t obligat a cedir als xantatges de govern i empresaris renunciant al teu dret constitucional a la vaga per por.
Argument esquirol # 7: “La vaga ha de ser indefinida, si no jo no la faig”.

Generalment els partidaris de la vaga indefinida sabem com costa organitzar i desenvolupar una vaga general perquè sigui majoritària i reeixida i no emprem un model de vaga concret com a excusa per no secundar una vaga general convocada amb un gran consens. És improbable que una persona realment disposada a secundar una vaga indefinida no estigués disposada a secundar una vaga general d’un dia.
Argument esquirol # 8: “Els piquets pressionen a la gent, obligant-la a que faci vaga. Els treballadors són lliures d’anar a treballar un dia de vaga.”

Si la llibertat realment tingués tants defensors ens aniria bastant millor del que ens va. En la majoria dels casos que mantenen aquesta postura oculten o defensen les coaccions i amenaces amb que moltes empreses tracten d’impedir els a treballadors exercir el seu dret constitucional a la vaga i accepten alegrement com una cosa normal que aquests es vegin obligats a sotmetre al xantatge acudint als seus llocs de treball per por de perdre els seus llocs o el favor dels seus caps.
Els piquets històricament impedien que els empresaris contractessin personal per cobrir els llocs dels vaguistes i en l’actualitat tracten de garantir el dret a vaga d’aquells que per pressions de les empreses no poden exercir-lo. Els piquets informatius apel·len a la responsabilitat dels treballadors, els informen dels seus drets, dels motius de la vaga, i de les conseqüències negatives que té acudir aquest dia als seus llocs de treball. Els piquets informatius estan reconeguts legalment: tenen i poden exercir el seu dret a informar els dies de vaga.
Recordem a més que el dret al treball està reconegut en la Constitució també els dies en què no hi ha Vaga General encara que al govern no li interessi gens ni mica garantir el seu compliment i que també és un dret fonamental dels treballadors que ja estan sent acomiadats com conseqüència d’una reforma laboral injusta.
Argument esquirol # 9: “Amb les vagues no s’aconsegueix res” (Però en cas que s’aconsegueixi alguna cosa, no renunciaré a això).
Les jornades de 8 hores diàries o 48 setmanals, la prestació per desocupació, les hores extraordinàries, el salari mínim, la negociació col·lectiva, les vacances pagades, la indemnització per acomiadament, el permís per maternitat o qualsevol dels nostres drets conquerits que els treballadors de fa 150 anys desconeixien del tot no es van aconseguir a força d’exercir la “llibertat per anar a treballar” un dia de vaga. Tot i això no es té notícia que cap esquirol hagi renunciat a ells. Si s’aconsegueix fer al govern rectificar i no aplicar aquesta reforma laboral que a tots ens afecta i perjudica els esquirols no hauran fet res per aconseguir-ho però es beneficiaran de l’esforç col · lectiu. Per a ells això deu tenir molta lògica; per a tots els altres no en té i no els fa semblar persones dignes, coherents ni solidàries als nostres ulls.
Argument esquirol # 10: “Sóc funcionari. La reforma laboral mi no m’afecta.”

Amb les retallades i la privatització dels serveis públics i el deteriorament de les condicions laborals (i els que han de venir) de funcionaris, interins i personal laboral de l’administració pública tenim motius més que suficients per secundar la vaga general, a més de per solidaritat amb la resta de treballadors. Si no secundem majoritàriament la vaga general no podrem queixar-nos quan la resta de la societat no ens doni suport a les nostres reivindicacions per la supervivència, la dignitat i els drets laborals del sector públic. Nous increments de jornada, noves retallades salarials, els increments de ratio, el tancament d’aules i centres, els acomiadaments i les rebaixes en els complements del sou dels funcionaris així com l’eliminació de pagues i retallades als sexennis estan al caure. A més, mira al teu voltant: pares, germans, fills, familiars, amics, veïns, alumnes … ¿Segur que alguna cosa que afecta el 99% de la població no va amb tu?
Argument esquirol # 11: “Sóc autònom, a mi la reforma laboral no m’afecta.”

Un menor salari i unes pitjors condicions laborals per a la majoria dels clients i usuaris d’un petit comerç o empresa de serveis implica gairebé amb tota seguretat un empitjorament de les seves, ja que ningú consumeix més ni contracta més serveis si baixen els seus ingressos o si té por de perdre la feina. La majoria dels treballadors autònoms poden repartir la feina en altres jornades sense que els afecti enormement secundar un dia de vaga.
Per als petits comerciants obrir un dia de vaga no suposarà una diferència significativa ni una millora substancial en el seu petit negoci. Ni tan sols els procurarà els ingressos d’un dia normal ja que el 29M també hi ha convocada una vaga de consum. No obstant això, molts dels seus clients valorarien positivament la seva solidaritat al secundar la vaga del 29M. En lloc d’obrir un dia que pocs van a comprar i molts decidiran no tornar a fer-ho en establiments esquirols pots col· locar a la teva botiga un cartell que digui:
“Benvolgut client, en solidaritat amb els treballadors assalariats aquest comerç ha decidit tancar el dia 29 de març per Vaga General. Creiem que la reforma laboral perjudica la majoria dels nostres clients i a les seves famílies. Les grans superfícies obriran, per això és recomanable tingui en compte com a consumidor als establiments solidaris amb els drets de la majoria. El dia 30 estarem de nou a la seva disposició. Disculpeu les molèsties. “
Argument esquirol # 12: “Estic a l’atur, no puc fer vaga.” o “Hi ha 5.000.000 d’aturats desitjant treballar, la vaga és per als que se la poden permetre”.

Si estàs en situació d’atur la reforma laboral t’afecta tant o més que als altres. Encara que alguns polítics s’han atrevit a utilitzar-te com a excusa per agredir els drets del conjunt dels treballadors la veritat és que aquesta reforma laboral, com la pròpia patronal ha reconegut “no crearà ocupació a curt termini” i “les xifres d’atur s’han d’incrementar durant 2012 “pel que és qüestionable que vagi a contribuir a millorar en alguna cosa la teva situació.
Sabem que l’objectiu d’aquesta reforma laboral no és crear ocupació sinó substituir ocupació estable i amb drets per una feina cada vegada més precari però que ofereixi unes dades d’afiliació a la Seguretat Social que el govern pugui emprar per afirmar que hi ha menys atur. La qualitat de vida dels treballadors no apareix reflectida en aquestes estadístiques.
Per això ara es qüestiona el teu dret a percebre una prestació per desocupació i se’t culpabilitza per la teva situació d’aturat obligant-te a realitzar treballs forçats (en benefici de la comunitat, en diuen) i negant la prestació per desocupació que li correspon per dret si rebutges tres ofertes d’empreses de treball temporal (que ara podran actuar com a oficines de l’INEM) per molt precàries i mal remunerades que siguin, per poc que s’ajustin al teu perfil professional o per lluny que es trobin de casa teva.
A més, si tens finalment la “sort” que una empresa et contracti després d’un període de prova d’un any podran tornar a acomiadar-te i no tindràs dret a una indemnització. Gràcies a la reforma laboral ha quedat instaurat l’acomiadament lliure.
Durant la vaga s’insisteix molt en que tothom té dret a acudir, si així ho desitgen, als seus llocs de treball. Com saps per experiència, la resta dels dies ningú es preocupa massa per garantir a més de cinc milions de persones el dret al treball que la mateixa Constitució els reconeix.
Un dia de vaga general dels treballadors en actiu tenen la possibilitat de secundar-ho acudint als seus llocs de treball, però una vaga activa admet molta més participació que aquesta i tots els treballadors en situació d’atur poden i han de sumar-s’hi defensant amb la resta els drets de tots.
Com treballador en situació d’atur pots participar en la vaga de consum no comprant, ni contractant cap servei, no circulant ni repostant, no utilitzant el transport ni altres serveis públics que no siguin d’emergència. Pots participar reduint al màxim el consum de telèfon, aigua, gas i electricitat.
Pots afiliar-te i participar en els piquets informatius dels sindicats o altres organitzacions socials, en les campanyes d’informació i altres activitats que promouen les assemblees de barri del 15M, pots fins i tot visitar el teu últim lloc de treball, saludar als teus antics companys i tractar de conscienciar- de l’important que és aquesta vaga i de explicar-los com aquesta reforma laboral els perjudica tant com a tu.
Usa tot el teu potencial, la teva intel·ligència i la teva alegria per defensar uns drets que són teus i que són de tots. Si no lluites per ells, ningú ho farà per tu.
Argument esquirol # 13: “Ja, però aquest govern té majoria absoluta, la gent els ha votat i per tant poden fer el que vulguin. Que jo faci vaga no canviarà res”.

Els vots rebuts en unes eleccions no legitimen a un govern per llançar un atac tan brutal als drets de la majoria de la ciutadania. A més aspectes essencials d’aquesta reforma laboral com pot ser l’abaratiment de l’acomiadament no apareixen al programa electoral del PP i per tant NINGÚ els ha votat. De fet diversos representants d’aquest partit van negar públicament tant durant l’última legislatura com durant la seva campanya electoral que anessin a abaratir o a facilitar l’acomiadament.
El govern ha ocultat informació deliberadament abans de les eleccions i ha mentit als ciutadans sobre les seves veritables intencions.
Si la societat es pronuncia a l’uníson contra una reforma laboral injusta un govern democràtic està obligat a escoltar i a obeir.
Argument esquirol # 14: “El país no està per vagues”.

  • Pel que no està el país és per a una reforma laboral que no solucionarà el problema de la desocupació i provocarà acomiadaments i més precarietat en els nous contractes.
  • Pel que no està el país és perquè les nostres famílies segueixin perdent poder adquisitiu perquè tot puja mentre els nostres salaris baixen.
  • Pel que no està el país és perquè més famílies siguin desnonades de casa seva per salvaguardar el negoci brut dels bancs i de les immobiliàries.
  • Pel que no està el país és perquè els treballadors assalariats paguem proporcionalment més impostos que empresaris i grans fortunes.
  • Pel que no està el país és perquè l’església segueixi sense autofinançar, no pagui impostos com l’IBI (que els treballadors sí paguem) ni perquè segueixi rebent centenars de milions d’euros de les arques públiques.
  • Pel que no està el país és per més rescats a la banca amb diners públics i cap impost sobre les seves activitats.
  • Pel que no està el país és per retallar en investigació i acomiadar científics, ni perquè els joves més ben formats hagin de marxar a l’estranger a la recerca d’una oportunitat de futur.
  •  Pel que no està el país és per a més retallades ni més privatització de la nostra Sanitat i Educació públiques mentre el 80% de les empreses de l’IBEX-35 opera a paradisos fiscals.
  • Pel que no està el país és per pagar visites del Papa, aeroports sense avions, circuits de fórmula 1, projectes fallits de Jocs Olímpics, estacions d’AVE sense viatgers, desplegaments de tropes a l’Afganistan ni altres despeses militars desmesurats, trames de corrupció i privilegis de família reial, polítics, i alts càrrecs.
  • El país no està per cap d’aquestes coses i la vaga general és la nostra única manera de dir PROU JA.
S’ho volen pagar tot!: drets socials i laborals, serveis públics
Vaga General 29M: Tu decideixes.

Si la vaga del 29M és un èxit rotund i el govern no rectifica quedarà totalment deslegitimat. Això tindria un cost polític elevadíssim, obriria la porta a més vagues generals, i fins i tot podria forçar la dimissió del govern. En qualsevol cas li garantiria un revés electoral. Si per contra una vaga general d’un dia no aconsegueix una aturada total el govern sortirà reforçat, la possibilitat d’una mobilització més contundent per part de la societat quedarà anul·lada i la porta a més retallades ja grans abusos (si és possible) contra la majoria dels ciutadans (estudiants, pensionistes, funcionaris, interins, treballadors del sector privat, aturats…) quedarà oberta.
“Als que no accepten la reforma laboral, cal dir-los que que poc volen al seu país i als treballadors espanyols. M ª Dolores de Cospedal. 10 març 2012
“Amb més de 5 milions d’aturats els sindicats han estat callats. El que fan amb aquesta vaga és una falta de patriotisme.” Esperanza Aguirre. 13 març 2012.

NO a la Reforma laboral INJUSTA amb els treballadors i les treballadores, INEFICAÇ per a l’economia i INÚTIL per a l’ocupació.